Mariano Rajoy ha tirat novament de l'article 155 per eliminar un dels pilars de la Hisenda catalana, en concret, l'Agència Tributària de Catalunya, que permetia recaptar impostos i constituïa un pilar de les "estructures d'Estat", així com també ordenar l'eliminació del Diplocat —un organisme orientat a la promoció internacional de la Generalitat que ja s'havia acordat suprimir el passat 27 d'octubre amb l'entrada en vigor de la intervenció de l'autogovern—. Ho ha anunciat el portaveu de l'executiu central, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"La utilització de cotitzacions socials i accés al contingut de les declaracions no hi és a cap altra comunitat autònoma", ha justificat De Vigo sobre la decisió presa, quan els periodistes li han exposat la posició del Govern destituït, el qual al·legava que la competència li corresponia. En conseqüència, el govern espanyol ha deixat sense efecte els acords d'abril i juliol del Parlament, que sustentaven l'entramat legal orientat a centralitzar la recaptació impositiva en mans de la Generalitat i construir l'Estat propi. 

Quant al Diplocat, és a dir, el Patronat Catalunya Món – Consell de la Diplomàcia de Catalunya, la decisió del Consell de Ministres suposa un compliment d'allò que emprava el decret del 155, on s'instava a la seva eliminació. Precisament, una de les crítiques que Ciutadans havia fet a l'executiu de Rajoy era que s'hagués deixat màniga ampla a l'organisme per actuar per a la internacionalització del procés sobiranista, com va retreure Juan Carlos Girauta al ministre d'Exteriors Alfonso Dastis durant una sessió de Control al Congrés.