La periodista Pilar Rahola ha revelat una frase racista del filòsof Karl Marx i ha posat en un compromís l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per l'actitud revisionista històrica que manté en aquestes qüestions. Rahola ha demanat ara a Colau que retiri la plaça Karl Marx.

Rahola ha fet menció a una carta de Marx adreçada a Friedrich Engels el 30 de juliol del 1862, en la qual feia referència al seu competidor socialista Ferdinand Lassalle de forma despectiva. "Queda ara completament clar per mi que ell, tal com es comprova a partir de la seva formació cranial i el cabell, descendeix de negres que en el seu moment es van unir a l'èxode de Moisès des d'Egipte, assumint que la seva mare o bé la seva àvia, des del costat patern, no s'ha barrejat amb un negre. Ara bé, aquesta unió de judaisme i germanisme amb substància fonamental negra, deu produir un producte peculiar", indica.

"Colau, treu la plaça Karl Marx", ha exigit Rahola.

Ferdinand Lassalle 	Foto de Philipp Graff Deutsches Bundesarchiv

Retrat del polític socialista Ferdinand Lassalle /  Philipp Graff Deutsches Bundesarchiv

Marx té altres frases considerades racistes, però que eren d'ús habitual al segle XIX i part del segle XX, com quan es va alegrar que els nord-americans incorporessin Califòrnia, i Mèxic la perdés, perquè els mexicans eren "uns dropos". "És infortunat que la magnífica Califòrnia la traguessin als dropos mexicans que no sabien què fer amb ella?", es va preguntar després de la guerra dels EUA amb Mèxic.

La polèmica s'ha produït després que ahir dimecres el ple de l'Ajuntament va acordar retirar la medalla d'or de la ciutat a qui va ser president d'ERC, Heribert Barrera, amb els vots dels comuns, el PP i Cs.