Les periodistes i escriptores Pilar Rahola i Isabel-Clara Simó han declinat assistir a un dinar pel diàleg Barcelona-Madrid, presidit per les alcaldesses Ada Colau i Manuela Carmena, i amb presència d'una cinquantena de personalitats del món mediàtic i cultural de les dues capitals, la majoria d'esquerres. La raó és que els organitzadors han rebutjat fer cap referència a la situació dels dirigents independentistes empresonats. 

“És indignant. No vull ser la coartada indepe dels pijoprogres per rentar-se la cara sobre el que està passant. Demano el mínim: que no s’oblidi que hi ha persones que estan a la presó per les seves idees”, ha manifestat Rahola a aquest diari. “Què volen? Que renunciï a les meves?”, ha afegit.

Rahola ha denunciat igualment que periodistes i intel·lectuals progressistes de referència ignorin els presos com ja es va fer a l'última entrega dels premis Goya. Un fet que encara és més greu, ha remarcat, per la presència de Colau a l'acte d'aquest dilluns.

pilar rahola  sergi alcazar

La periodista Pilar Rahola / Sergi Alcàzar

Incomoditat

De la seva part, Clara Simó, com Rahola, ha agraït la invitació, però també ha evitat participar en l’acte. L’escriptora ha comunicat als organitzadors que no se sentiria “còmoda” a l’acte. El motiu: que “tota la intel·lectualitat catalana i espanyola d‘esquerres ha silenciat els presos polítics i les agressions”, ha manifestat a El Nacional.

Isabel Clara Simo ACN

Isabel-Clara Simó en un acte / ACN

El dinar, que se celebra al restaurant El Cangrejo Loco, al port de Barcelona, ha estat coorganitzat pel Gremi de Restauració de Barcelona i el Gremio de Restauradores de Plaza Mayor y Madrid de los Austrias. Oficialment, l’objectiu és afrontar els “reptes de la restauració” de manera conjunta. Però el motiu de fons és buscar “l’entesa” entre Catalunya i Espanya arran del procés independentista, segons han explicat fonts del Gremi de Restauració a El Nacional.

Assistents

La presència de les dues alcaldesses i de noms de rellevància mediàtica i cultural com els de Xavier i Rosa Maria Sardà, Pepa Bueno, Mercedes Milà, Oriol Bohigas, Antoni Bassas, Lluís Bassat, Amparo Moreno, Eulàlia Vintró, Montserrat Carulla, Ana Belén, Víctor Manuel, Miguel Ríos, Josep Maria Pou, Javier Mariscal, Teresa Gimpera i Vicky Peña, entre d’altres, subratlla la dimensió política de la trobada en un context de màxima confrontació Catalunya-Espanya. També hi han assistit els exalcaldes de Barcelona Jordi Hereu i Xavier Trias.

No obstant això, les fonts del Gremi han assenyalat, sobre l’absència de referències als presos independentistes, que les entitats organitzadores no són “actors polítics” i que el dinar “no té contingut polític”. Quant a les absències en senyal de protesta, s'han limitat a dir que alguns convidats "han excusat l'assistència".

El 14 de novembre passat es va celebrar a Madrid un dinar catalano-madrileny organitzat igualment pels gremis de restauració de les dues capitals en què també van participar molts dels comensals que han assistit al celebrat aquest dilluns a Barcelona. 

Els discursos

La presentadora radiofònica Pepa Bueno, que ha fet de mestra de cerimònies de l'acte, s'ha referit a la qüestió catalana i ha reclamat "fer més dinars com aquests" perquè quan "hi hagi entesa per dalt", cosa que ha considerat que "no serà fàcil ni ràpida", el múscul està "ben entrenat" per posar-se "a la pell de l'altre i parlar", informa Efe.

De la seva part, el president del gremi de restauració de Barcelona, Pere Chias, ha manifestat el seu desig que "els polítics d'altura es reunissin i poguéssim acabar aquesta tempesta tan negra".

Jose Antonio Aparicio, president del gremi madrileny, ha assenyalat que no hi ha desconfiança entre els gremis de restauració de les dues ciutats.

L'alcaldessa Carmena, ha expressat l'afecte de Madrid cap a Barcelona. "Sí, catalans, us estimem molt. Sí, Barcelona, l'estimem molt".

Colau, ha assenyalat que "van ser temps difícils i ho continuen sent", amb "injustícies tremendes" -ha admès-, i que per això "cal mirar endavant" i "les ciutats són claus" ja que són "llocs privilegiats" on conviu gent "molt diversa". "Barcelona us estima de tot cor", ha tancat, abans de desitjar "bona conversa i bona taula".