El senador del PP Rafael Hernando ha interromput Raül Romeva mentre acatava la Constitució al ple de constitució del Senat. Hernando, que és el secretari quart de la Mesa, ha llegit el nom del següent senador a la jura mentre Romeva parlava.

El senador i pres polític havia dit: "Fins a la proclamació de la República catalana i sempre compromés amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat, com a pres polític i per imperatiu legal, ho prometo". 

Hernando, que ha estat renyat pel president del Senat quan ha interromput Romeva, ha acabat etzibant un "que es foti, desgraciat", quan ha acabat d'acatar la Carta Magna i que s'ha colat a través del micròfon.

La resta de senadors republicans ha optat per la fórmula: "Per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i per la República Catalana, sí, prometo per imperatiu legal". Per contra, els de JxCat, entre ells Jami Matamala, han promès "amb lleialtat al mandat de l’1 d’octubre i amb fidelitat al poble de Catalunya i per la llibertat dels exiliats i presos polítics". 

A més de la interrupció d'Hernando, els ponunciaments de tots els senadors independentistes han causat forts xiulets, especialment dels escons populars, i algun crit de "Viva España". 

Bildu, "fins a la república basca"

Els senadors bascos també han optat per fórmules diferents. El PNB s'ha limitat a fer-ho per "imperatiu legal" i Bildu hi ha afegit que ho prometen per "imperatiu legal i fins aconseguir la república basca". Tots dos partits ho han fet en euskera i després ho han repetit en castellà.

No han estat els únics. El representant de Vox ha assegurat que jurava "per Espanya", dos representants de les illes Canàries ha assegurat que ho fa per defensar els drets de les illes i de "Lanzarote" i alguns de Podemos ho han fet per "la democràcia i els drets socials".