El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha assegurat aquest matí que "no és desitjable" repetir les eleccions davant la incapacitat de formar govern perquè aquest escenari suposaria un "fracàs del sistema". Segons Catalá, una legislatura amb pactes entre el PP, el PSOE i C's és "el millor que li podria passar a Espanya".

Sobre l'inici de les negociacions de Sánchez, creu que no serà fàcil que aconsegueixi els acords necessaris, però que Rajoy "buscarà consens" amb el socialista. "Ahir vam descobrir un nou Sánchez que defensa el diàleg i diu que no hi ha fronts, quan fins ara no volia parlar amb el PP" li ha retret.

L'escenari menys desitjable pel ministre seria un govern del PSOE amb Podemos, ja que suposaria "encomanar-nos a polítiques populistes d'esquerra que estan fracassant a Europa" com en el cas de Grècia. Un govern d'aquest estil "no és el que necessita Espanya en aquest moment".

Reformes a la Justícia

En declaracions a Rac1, Catalá ha acceptat que el sistema judicial espanyol necessita reformes. Ha obert la porta a la possibilitat que els responsables de la instrucció fossin exclusivament els fiscals i replantejar el model actual en què qualsevol pot dur una acusació, com és el cas de Manos Limpias.

El ministre ha recomanat "comparar-nos amb el nostre voltant", amb altres sistemes jurídics europeus on no hi ha marge d'impunitat. L'objectiu és aconseguir un sistema "professional, objectiu i homogeni amb Europa".

Sobre l'acusació de Francesc Homs per la consulta del 9N, ha defensat la independència dels jutges i ha recordat que no es poden trencar les regles del joc, en referència a la desobediència de la decisió del TC aquella jornada.