Després de tornar a avisar Carles Puigdemont sobre que el referèndum per la independència de Catalunya és il·legal encara que sigui pactat, el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha amenaçat a RNE el president de la Generalitat amb què si el convoca, "caurà sobre ell tot el pes de la llei" i, per tant, "haurà d'assumir les conseqüències".

Ahir, durant la Diada, Puigdemont va deixar anar que esperava estar en funcions l'any vinent en les mateixes dates i haver convocat ja un referèndum i/o eleccions constituents. Precisament per això, el ministre ha volgut deixar clar l'enrocada idea de l'executiu espanyol sobre que "una consulta pactada no existeix en el nostre ordenament jurídic" perquè "la clau està en la sobirania nacional, que rau en tots els espanyols, no només en una part", s'ha reiterat en la seva convicció que amb la Constitució actual mai podrà decidir una part d'Espanya sobre alguna cosa, sinó que "ho decidirem entre tots".

En aquest sentit, Catalá s'ha lamentat que "moltes vegades, l'independentisme s'intenta apropiar del concepte Catalunya o els catalans" i ha recordat que "a Catalunya es compleixen les sentències i les lleis" perquè "és una comunitat autònoma més que ha de complir-les".

Il·legal i oportunista

Com el seu company, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha titllat la proposta del Puigdemont de "rupturista, il·legal i oportunista" i ha carregat contra ell per "generar divisió i ruptura entre els catalans". Com a "il·legal" que és, Santamaría l'ha avisat que els governants "estan per complir les lleis" i li ha retret que posicions com la seva són les que "afavoreixen la ruptura d'una societat molt plural".

També és "oportunista" perquè serveix a l'esquerra "més radical" -la CUP- que, al seu parer, l'està "obligant a adoptar determinades mesures per poder mantenir-se més enllà de la qüestió de confiança". I no només això. La vicepresidenta espanyola en funcions ha definit la situació per la qual passen els catalans de "patiment" perquè tot plegat "fa molt mal al conjunt de la societat catalana i al conjunt dels espanyols".