"Espero, perquè és el meu compromís, que siguem capaços de fer les coses tan bé que jo ja estigui en funcions". Aquest és el desig del president del Govern, Carles Puigdemont, de cara a la Diada de l'any vinent perquè, si tot segueix el rumb esperat, ja s'hauran convocat eleccions constituents a Catalunya, que es trobarà en el "trànsit entre la postautonomia i la preindependència".

Per tal que això sigui així, el Parlament ja hauria d'haver ultimat tots els detalls establerts per Junts pel Sí i la CUP el juliol del 2017 que, a més, seria la data en què ja haurien passat els famosos 18 mesos des de la seva investidura. Seria llavors quan es convocarien uns nous comicis a Catalunya, que consultarien la ciutadania sobre si dóna suport –o no– a la creació d'una República catalana.

Puigdemont, que ha explicat tot això en una roda de premsa amb mitjans internacionals, ha subratllat que en cas que les formacions independentistes "guanyin aclaparadorament" davant d'aquells que volen que Catalunya segueixi sent "una comunitat autònoma de la monarquia espanyola", el resultat "estarà clar" i serà el moment en què el Parlament es posi a treballar per elaborar la Constitució catalana, que haurà de ser validada mitjançant un referèndum.

Insistir a l'Estat

Sota el convenciment que "no es poden oblidar de Catalunya" perquè "han de reconèixer-la", Puigdemont ha assegurat que continuarà insistint a l'Estat per tirar endavant el referèndum i ha anunciat que aprofitarà la qüestió de confiança del proper 28 de setembre per "fer una proposta en aquest sentit a la política espanyola".

Tot i haver admès que "un Govern sense el PP sempre serà millor", el president de la Generalitat ha deixat avui de banda el RUI per apostar per una consulta pactada amb l'Estat espanyol, així com unes eleccions constituents per conèixer –de nou– l'opinió dels catalans.