La figura del relator -mig mediador mig escrivent, segons les versions- per donar fe de les reunions bilaterals entre els governs català i espanyol, ha provocat aquest matí una hecatombe radiofònica en les principals emissores espanyoles, que han perbocat bilis a dojo davant el que, gairebé unànimement, es considera una nova cessió a l’independentisme.

A ‘La mañana de Federico’ de EsRadio, Jiménez Losantos s’ha despatxat a gust ja d’arrencada: “No digui Sánchez, digui traïdor”. El locutor estrella de la dreta radiofònica li ha dit de tot, però tota l’estona li ha dit el mateix: “Traïdor, arxitraïdor, requetetraïdor, multitraïdor, megatraïdor”... ah, i “analfabet funcional”, entre altres coses, per “atemptar contra les bases de l’estat, reconèixer la independència de Catalunya i identificar-la amb els ‘catanazis’”. I ep, encara que no tingui a veure amb el tema principal val la pena afegir que Losantos ha aconseguit una nova fita radiofònica, relacionar els recents casos de pederàstia detectats a Catalunya amb... efectivament, el nacionalisme català, “perquè els monjos de Montserrat són Catalunya”.

Viriat, barrut?

Carlos Herrera, des de la Cope, tampoc no ha tingut miraments a l’hora de definir el que en pensa del fet que el Govern espanyol hagi acceptat la figura d’un mediador: “Traïció, rendició i capitulació”. Per a Herrera, aquesta concessió als “bandarres de primera divisió”, en referència als independentistes, no és altra cosa que “un insult a la democràcia i un insult als espanyols”, i Pedro Sánchez, “el tipus més barrut possiblement que hagi vist a la història de la política espanyola des de Viriat”. I això que Viriat és un mite heroi del nacionalisme romàntic espanyol...

 

Al seu torn, Carlos Alsina, des d’Onda Cero s’ha referit a la figura del relator com a “exigència puigdemoníaca” i ha insistit que l’independentisme ha forçat aquest rol perquè “acceptar un mediador és acceptar que hi ha un conflicte entre dues parts que no es pot resoldre a través de les institucions democràtiques que ja existeixen” i ha indicat que el proper pas de l’independentisme serà que la mesa de diàleg la conformin partits d’àmbit espanyol, perquè a cadira per partit, amb el PNB i Podemos, ERC i PDeCAT sumen més que el bloc del 155. “Només els queda anomenar-lo procés de pau i celebrar les reunions a Ginebra”, ha reblat.