L'emissora pública francesa France Inter ha desmuntat el rei Joan Carles I en un dur reportatge, que no ha dubtat a titular "Rei i lladre de gallines""L’exrei d’Espanya Joan Carles I ha fugit de la justícia del seu país cap a una (encara) desconeguda destinació, quan ja han passat dos dies des que va marxar". "Quina humiliació per a 47 milions d’espanyols", ha afegit l'emissora, fent-se'n creus.

"El rei emèrit d’Espanya Joan Carles ha marxat d’Espanya. Qui va regnar durant gairebé 40 anys en la quarta economia de la Unió Europea, fins al 2014, va tocar pirandó diumenge deixant una simple carta al seu rei i fill, Felip VI. Ni una carta al seu poble, ni a la justícia del seu país. Res d'això, una carta al seu senyor i fill, l'únic a qui de forma visible rendeix comptes. Pur feudalisme a mitjan segle XXI!", afegeix.

France Inter recorda la tradició d'exiliar-se dels reis borbons. "Per als espanyols aquesta història s'ha repetit fins a la caricatura! En dos segles, els borbons d'Espanya han perdut quatre vegades la corona, entre ells el pare de Joan Carles, don Joan, i el seu avi Alfons XIII, acusat d'alta traició pel Congrés", indica.

La ràdio recorda que, a diferència dels grecs i dels italians, els espanyols mai no han pogut escollir entre monarquia i república, i que va ser una restauració decidida pel dictador Francisco Franco. "Els van posar sobre fets consumats: la democràcia, però sota la forma d'una monarquia constitucional. I circulin, no hi ha res més per veure. I a sobre, el Rei d'Espanya té molt més poder que els altres monarques europeus. És, per exemple, el cap de l'Exèrcit", afegeix.

El reportatge es mostra estupefacte per les negociacions entre el govern espanyol del PSOE i Podemos i la Casa Reial, i que no s'hagi retirat el titol de rei a Joan Carles. "En exiliar-se, després de setmanes de negociacions entre el poder escollit i la Casa Reial, Joan Carles ha aconseguit mantenir el títol de rei: fins i tot sent un exiliat fiscal i un fugitiu, se li haurà de dir Sa Majestat. Quina humiliació per als espanyols, quan el que ha fet podria ser qualificat d'alta traició", manifesta.