Un unionista radical que es va manifestar l'any passat amb la dirigent de Cs, Inés Arrimadas, està entre els 7 detinguts avui pels Mossos d'Esquadra, acusats de causar actes violents contra independentistes. El regidor de JxCAT a Badalona i mosso d'esquadra David Torrents ha indicat que es tracta de Santiago Pulido, conegut al Maresme, que va participar fa un any en una protesta unionista amb Arrimadas a Mataró.

També és conegut perquè va simular eixugar-se el cul amb una estelada al mig del carrer, i perquè era un assidu a les convocatòries espanyolistes per retirar llaços grocs.

Les set detencions s'han produit perquè els individus havien fet accions vandàliques davant de domicilis d’agents dels mossos, d’alcaldes, i també davant d’institucions públiques.

La policia investiga la seva relació amb l’aparició, a diferents indrets del Maresme i el Vallès Oriental, de vàters plens de llaços grocs i banderes estripades amb missatges relacionats amb l’1 d’octubre. Quatre de les detencions han estat a Mataró, una a Sant Celoni i dues a Barcelona. Són sis homes i una dona, i tots pertanyen al col·lectiu Justicieros nocturnos, que a les xarxes socials defensa la “neteja de la propaganda independentista”.

Se’ls investiga per presumptes delictes relacionats amb l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. A mitjans de desembre del 2018, l’aleshores alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs (ERC), va denunciar a Twitter que uns desconeguts havien “assenyalat” casa seva amb llaços grocs i un vàter on es podia llegir “1 d’octubre” i “bon Nadal, Xavi”. Dies més tard, l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora (ERC), també va denunciar que s’havia trobat llaços grocs, banderes estelades arrencades i una tassa de vàter davant la botiga-celler que regenta al municipi.