El president del grup de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, ha titllat de "racista" el manifest signat pel Grup Koiné que demana que el català sigui “llengua territorial” única en una Catalunya independent. El president Carles Puigdemont ha reivindicat la importància de la immersió lingüística així com la defensa de la pluralitat cultural de Catalunya i s’ha remès al programa de JxSí per explicar la política del Govern en relació a la llengua.

El manifest impulsat pel Grup Koiné, que aplega més de 200 professionals, exigeix als partits independentistes que incorporin el debat sobre l’estatus que ha de tenir el català com una de les qüestions fonamentals del procés de construcció de la República catalana.

“Per primera vegada dins del camp sobiranista apareix una posició racista, fonamentalista cultural”, ha retret Rabell tot afirmant que es tracta d’un fenomen inquietant que ha descrit com el “reflex invertit” de les pressions que rep la societat catalana per part d’aquells que ataquen el català.

“És un element polític perillosíssim”, ha assegurat Rabell tot retraient que hi ha dirigents de JxSí que han demanat tenir en compte el text.

“No li faci dir al manifest coses que no diu”, ha replicat Puigdemont, que ha insistit que la proposta de JxSí en relació al català és allò que inclou el programa electoral i el compromís de garantir els drets de tots els parlants.

El president ha mostrat l’orgull per la feina feta per la immersió lingüística per utilitzar el català com a vehicle de normalització social i ha circumscrit el manifest a un debat sociolingüístic. Ha insistit que de manifestos se’n fan molts i que el Govern no es pot pronunciar sobre tots.

“No ens en sortirem amb aquesta tebior”, ha replicat Rabell, que ha retret que el text parla de la immigració com “elements colonitzadors involuntaris del franquisme” quan es tracta d’un sector de la societat que ha resultat decisiu per a la “defensa del català i la immersió lingüística”.

La contundència de la intervenció de Rabell ha provocat sorpresa al Govern i ha aixecat l’aplaudiment entre els diputats de Ciutadans així com la felicitació del socialista Miquel Iceta. Es tracta d'un canvi substancial en el debat lingüístic que habitualment suscita un consens molt ampli i transversal a l'hemicicle.