El president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, considera que la CUP farà un "vot avergonyit" facilitant la tramitació a la cambra catalana dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, perquè no han "aguantat la pressió" de fer-los "responsables de descarrilar el procés".

Rabell ha assegurat que entre el seu grup i la CUP hi ha un "acord profund i convençut" quant a les polítiques fiscals, com posen de manifest diferents votacions al Parlament en aquesta matèria, a diferència d'un Govern que "no exerceix tot el seu potencial tributari".

Això no obstant, el líder de les confluències de les esquerres a la cambra catalana ha afirmat que els cupaires estan "a punt" de fer un "vot avergonyit" donant "llum verda" a la tramitació dels pressupostos al Parlament, perquè "no han aguantat la pressió".

Segons Rabell, el Govern i Junts pel Sí han traslladat la "pressió" a la CUP de responsabilitzar-los davant l'opinió pública de "fer descarrilar" el procés independentista si no es tramiten els pressupostos de la Generalitat com va succeir el mes de juliol passat, alguna que el partit anticapitalista "no ha aguantat".

"La CUP s'ha vist atrapada en la dialèctica del procés i confrontada a la por. 'Si no tragueu, perilla el procés, i sereu responsables davant l'opinió pública', els han dit. La pressió ha estat molt forta, i no l'ha aguantat", ha dit.

Rabell ha reiterat que CSQEP presentarà una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos de la Generalitat, perquè són "continuistes", "poc ambiciosos socialment" i no aborden una reforma fiscal en profunditat.

El president del grup parlamentari de CSQEP, en aquest sentit, ha advertit a l'Executiu català i a la CUP que sense una política tributària "adequada" és "impossible" fer front a totes les polítiques socials.

CSQEP, ha insistit Rabell, defensa una reforma fiscal progressiva gravant les rendes més altes, –que només afectaria un 4% aproximadament dels catalans–, cosa que permetria ingressar, segons els seus càlculs, uns 1.000 milions d'euros addicionals que es podrien fer servir per a una renda mínima garantida.

En aquest sentit i en l'esmena a la totalitat, Rabell ha avançat que el seu grup farà especial èmfasi en la renda mínima garantida, una de les banderes de CSQEP.

Malgrat que el grup de les confluències presentarà una esmena a la totalitat per tots aquests motius, Rabell ho ha deslligat del fet que CSQEP votés al costat de Junts pel Sí en contra de la petició de Ciutadans, PSC i PPC a la Taula perquè reconsiderés la seva decisió d'admetre a tràmit els pressupostos per incloure partides per al referèndum.