El president de la Generalitat, Quim Torra, havia ofert al govern espanyol la possibilitat d'estar present a l'acte de presa de possessió al palau de la Generalitat amb un càrrec de "perfil secundari". No obstant, l'executiu de Mariano Rajoy, que havia reclamat la presència de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, no ho ha acceptat i ha declinat ser-hi present. Ha estat el primer cop des de 1980 en què no hi havia cap representant de la Generalitat present a aquest acte.

Fonts properes al president, han explicat que "partint de la base que la presa de possessió és un acte de la Generalitat sobre el qual el Govern de Catalunya té tota la llibertat perquè és un acte no reglat", s'havia acceptat una presència de l'Estat de "perfil secundari", en referència a un secretari d'Estat, la qual cosa es plantejava "d'acord amb el perfil sobri de l'acte i per evidenciar la no normalitat del moment polític".

No obstant, "el govern de l'Estat no va estar d'acord amb aquest perfil i ha decidit no assistir a l'acte", segons aquestes fonts.

Finalment, a banda de la família de Torra, només eren presents al saló Montserrat acompanyant a Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari de Govern, Víctor Cullell.