Canvi de cicle. El president de la Generalitat se sap i se sent assetjat per tots els partits de l'oposició, des de Ciutadans a la CUP, passant pels comuns, el PSC i el PP. I ha decidit plantar-se. Quim Torra ha convertit la seva compareixença per explicar les noves incorporacions de conselleres al seu govern en una autèntica declaració d'intencions. Es resumeix en una concepte, resistència -com Pedro Sánchez, Torra ja podria començar a redactar el seu propi manual-. 

Si fa unes setmanes només eren paraules, l'oposició ha passat a l'acció per intentar desallotjar Junts per Catalunya i ERC del Palau de la Generalitat. El setge s'intensifica capitanejat pel PSC, que ha presentat una iniciativa parlamentària per forçar Torra a tornar-se a sotmetre a un procés d'investidura a través d'una qüestió de confiança. La CUP avisa el president que no seran el seu salvavides. 

Torra ha decidit no doblegar-se a la pressió. Ja a la sessió de control ha deixat clar que no pensa convocar eleccions. Durant el debat posterior ha doblat l'aposta. El president ha desafiat la resta de grups a presentar-li una moció de censura amb un candidat a la presidència alternatiu, ja sigui Arrimadas o Iceta. 

A més, el cap de l'executiu ha volgut rebatre les acusacions sobre que el seu Govern no governa amb un llistat sobre les mesures adoptades al llarg de l'any que va de legislatura: 32 milions per a la lluita contra la violència masclista, més despesa corrent per a conselleries socials, increment salarial del 2,75% per als treballadors públics, retorn de les pagues extra als funcionaris, reobertura de les delegacions de la Generalitat a l'estranger, designació de Catalunya com a port segur per acollir vaixells de rescat a la mediterrània o la plena integració dels Mossos al CITCO, en són alguns exemples. 

Cs, la "farsa" i el "fracàs"

La intervenció de la cap de l'oposició ha començat amb una brega considerable entre ella i el vicepresident del Parlament. Superat l'incendi, Inés Arrimadas ha reiterat a Torra que el seu govern no "sap resoldre els problemes dels catalans, ho diu fins i tot el CEO". I li ha reclamat que "aturin ja aquesta farsa". Això sí, la líder de Ciutadans no ha desaprofitat l'ocasió per atacar Rajoy i Sánchez. "Vostès són culpables, però també els governs del PP i del PSOE. Algun dia Cs governarà Catalunya i Espanya". 

El president Torra ha replicat a Arrimadas que "el fracàs més gran de la història contemporània del país és el seu, el de Cs, que ha dilapidat una victòria electoral com ningú, ha estat vostè incapaç de crear una majoria al seu voltant per governar i ara se n'acaba anat a Madrid". 

Iceta i Grouxo Marx

El líder dels socialistes catalans ha estat clar. "No crec que el referèndum sigui una solució, no crec que l'autodeterminació sigui d'aplicació a Catalunya, el meu objectiu és evitar que creixi el suport a la independència, però en aquesta tasca, vostè és millor". Iceta ha qualificat l'executiu Torra com "el pitjor govern des dels 80". I s'ha indignat quan Torra li ha demanat que no faci com Grouxo Marx, en relació a la defensa que Iceta va fer fa uns dies de buscar una solució si el suport a la independència arriba al 65%, proposta de la qual va desdir-se al cap de poc. 

Els comuns i el "desgavell"

Jèssica Albiach és qui més ha repetit avui a Torra que convoqui eleccions. Gota malaia. L'ha acusat de buscar només fotografies, de gesticular i de retòrica buida. "Són els senyors del desgovern i del desgavell". El president li ha recomanat que eviti parlar de fortaleses i debilitats, "perquè a vostès els han marxat tres dels seus vuit diputats perquè no estaven d'acord amb els seus postulats". 

La CUP avisa que no donen suport al Govern

Quan va començar la legislatura ja van anunciar que passaven a l'oposició i que quedaven a l'expectativa. Un any després, la CUP avisa Torra que "no estem satisfets amb el seu govern". L'acusen de manca de projecte, de pur simbolisme. I l'adverteixen que no s'equivoqui, que una cosa és que al Parlament hi hagi un 49% de diputats a favor de la independència i una altra és que el govern tingui aquest suport. "Solidaritat contra la repressió, sí, suport, no". 

En aquest sentit, Quim Torra ha reiterat les paraules que va pronunciar el dia de la seva investidura. "Si algun dia penso que no puc portar el país a la independència, dimitiré". 

El PP i l'estafa a la CUP

Des de les files del Partit Popular, Alejandro Fernández ha burxat en la ferida oberta entre la CUP i l'executiu de Junts per Catalunya i ERC. Ho ha fet acusant Torra d'haver "estafat la CUP".