El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat que la UE té un problema de detencions arbitràries, no a Veneçuela, sinó a Espanya. Puigdemont ha fet les declaracions en diversos tuits, després que ha transcendit l'informe de l'ONU que reclama la posada en llibertat immediata de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras.

"Europa té un problema de detencions arbitràries, no a Veneçuela sinó en un dels seus Estats membres. Callar davant dels seus abusos no ha estalviat aquesta vergonya internacional, i ara han perdut autoritat moral davant dels països que tampoc no respecten els drets humans", ha indicat.

Puigdemont ha criticat el silenci que ha tingut la UE davant el cas català. "La democràcia espanyola, greument damnificada en aquest informe. El muntatge contra dissidents polítics, la farsa del judici, el silenci durant un any i mig de les autoritats europees mentre es vulneraven drets fonamentals davant dels seus nassos... Quina vergonya!", ha apuntat. 

El president ha relacionat l'informe de l'ONU amb la suspensió dels diputats i senador que són presos polítics o exiliats, també al Parlament de Catalunya. "Que tothom tingui clar que el Senat, el Congrés i el Parlament han acceptat suspendre parlamentaris gràcies a unes detencions abusives que van contra l'Estat de Dret. Per tant, el dany a la democràcia per culpa d'aquesta arbitrarietat és encara més greu", ha manifestat.