Primeres declaracions públiques del president de la Generalitat després de les eleccions de diumenge. I primera oferta de Quim Torra de mà estesa a Pedro Sánchez perquè recuperi la "força i el coratge per tornar allà on ho vam deixar, nosaltres seguim allà". 

El PSOE ha obtingut un resultat, 123 diputats, que li permet certa tranquil·litat a l'hora de buscar aliances. Però la victòria de Pedro Sánchez és també un revés incontestable als seus barons, aquells qui des d'Andalusia, Extremadura o l'Aragó van posar el crit al cel quan el president espanyol va iniciar un diàleg públic amb l'executiu català. 

Per això, Torra demana "encarar aquests mesos amb una voluntat sincera de diàleg real" per evitar "un diàleg de besucs". Al migdia, la portaveu del Govern ha convidat a "restablir ponts sense condicions per part de ningú". Al vespre, el president ha especificat que la premissa bàsica és que Moncloa reconegui Catalunya com un subjecte polític amb qui relacionar-se de tu a tu, bilateralment. I que accepti que la part catalana pugui posar al damunt de la taula el dret d'autodeterminació i la fi de la repressió. "Permeteu-me que pugui esperar, aquest cop sí, que hi hagi voluntat de seure, és a ell a qui toca jugar la partida". 

Eleccions al Parlament com a reacció a la sentència?

Torra ha fet aquestes reflexions durant la presentació del llibre Discurso a la nación catalana de Ramón Cotarelo qui, per cert, tancava la llista de JxCat a les eleccions generals. El president ha persistit en la idea que "per poder culminar aquest procés hem de retrobar-nos en la unitat". I ha posat l'exemple de juny de 2015, quan "alguns vam fer una proposta de llista cívica sense partits".

Alhora, Torra ha dibuixat les passades eleccions de diumenge com el primer tram d'un cicle electoral que no culminarà fins que hi hagi unes eleccions catalanes. "Aquestes tres eleccions -generals, europees i municipals- ens donaran la fotografia de com està la societat catalana, però com que els catalans votem diferent a cada elecció, no serà una fotografia completa fins que hi hagi eleccions al Parlament de Catalunya".

Quan es convocaran aquestes eleccions és encara una incògnita. Una de les possibilitats que es discuteixen en privat és una convocatòria electoral. Torra no ha concretat res, però ha deixat clar que "no acceptaré una sentència que no sigui la lliure absolució". Quan es conegui la decisió del Tribunal Suprem sobre els líders independentistes "el poble de Catalunya es tornarà a trobar en una cruïlla, un punt d’inflexió", segons Torra, que ha advertit que "si no arribessin aquestes sentències d’absolució jo proposaré al Parlament una resposta que s’ha de basar en el dret a l’autodeterminació". 

Veurem què arriba abans, si la sentència o la reobertura del diàleg entre Moncloa i la Generalitat.