El president de la Generalitat, Quim Torra, ha conversat des de Madrid amb el diari anglès The Guardian, l’alemany Süddeutsche Zeitung, l’holandès NRC Handelsblad  i  l’agència de notícies italiana ANSA, coincidint amb l’inici del judici de l’1-O.

En les entrevistes i cròniques que publiquen aquests mitjans internacionals, el president Torra rebutja els delictes que s’imputen als líders independentistes i defensa que “el poder judicial espanyol té una credibilitat quasi nul·la” amb aquestes acusacions.

 “L’única violència que vam veure al setembre i a l’octubre va ser la de la policia espanyola impedint els ciutadans que votessin pacíficament”, assegura a The Guardian. I remarca que “tothom va veure que no hi havia violència”.

El president defensa al Süddeutsche Zeitung que l’únic que van fer els presos polítics és exercir la llibertat d’expressió i que “els debats parlamentaris, que són un element fonamental de la democràcia, es converteixen aquí en un crim”. “Degut a la violació dels drets democràtics bàsics per part de Madrid, hem guanyat simpatia internacional”, destaca.

Insisteix que té un mandat del poble català per complir i que “la república independent segueix sent el nostre objectiu”, així com “la llibertat dels presos, que són innocents”, i el retorn dels exiliats.

Per la seva banda, Quim Torra diu a Ansa que amb el judici que va començar ahir "no s’està jutjant a polítics, sinó a 2,3 milions de persones que van votar l’1-O”, i suposa “un judici a la democràcia i al dret de vot”. “No anem a defensar-nos de res, sinó a acusar que aquesta causa s’ha construït contra l’independentisme català”, afegeix.

En la peça que fa l’agencia italiana, el cap de l’Executiu emplaça el president espanyol que “sigui valent”, perquè, “al segle XXI s’ha de deixar que la gent voti”, i l’insta a "guardar el Codi Penal al calaix i deixar votar”, perquè “votar no és delicte”. Delicte és si et peguen quan vas a votar”, conclou.

El president lamenta al diari holandès NRC Handelsblad que, “malgrat que alguns polítics van ser excarcerats i altres exiliats, estàvem preparats per establir un diàleg”. Però reitera que, a dia d’avui, “no he rebut una contraproposta de Sánchez” al referèndum d’autodeterminació que defensa el Govern.