L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha donat suport a la decisió de Junts per Catalunya de votar en contra d'aprovar la llei d'amnistia aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Torra ha defensat que és un vot "valent, conscient i coherent", ja que dona credibilitat a la formació. En una entrevista aquest dimecres al Cafè d'Idees, ha assegurat que la llei d'amnistia que volia el PSOE deixa desemparades les persones amb acusacions "més greus", i per tant segons ha denunciat "no era una amnistia per a tothom". Amb tot, l'expresident ha reconegut que la legislatura difícilment pot tenir futur si Junts no vota a favor de la llei "ahir vam veure que hi pot haver un canvi de rumb. O surt traïció o terrorisme de la llei d'amnistia o sembla que Junts no la votarà. I si Junts no vota aquesta llei, difícilment es pot preveure que aquesta legislatura tingui futur”, ha apuntat.

La proposició de llei d'amnistia impulsada pel PSOE ha quedat rebutjada pel ple del Congrés en no comptar amb els vots de Junts, de manera que s'endarrereix la seva tramitació: el text torna a la Comissió de Justícia i es reobre la possibilitat de negociar canvis.

Implicació en les protestes per la sentència de l'1-O

Quim Torra ha negat que el seu Govern tingués cap implicació en l'organització de les protestes postsentència, on no creu que es produís cap esclat de violència "el terme de violència és molt relatiu", ha apuntat. En relació amb la investigació del CNI a Pere Aragonès en considerar que era el coordinador dels CDR, Torra ha afirmat que no li dona cap credibilitat "juraria que no ho era". Torra també ha admès que va fracassar en el seu intent d'arribar a la independència, i això comporta un gran dol, "decebut no inclou tota la tristesa que porto a sobre, la paraula dolgut és més adient", ha dit. 

L'expresident ha criticat que s'hagi perdut la fermesa de cara a l'autodeterminació, "si ens haguéssim mantingut ferms en l'autodeterminació i en la reclamació de l'amnistia les coses probablement haurien anat diferent". En aquest sentit, ha criticat l'estratègia "gradualista" de negociar d'ERC. "L'estratègia de, per exemple, en lloc de negociar l'amnistia, negociar uns indults. No crec en els primers passos". En aquest moment, no té clar a qui votaria si avui se celebressin eleccions a Catalunya i defensa que hi hagi una quarta llista independentista si la via unilateral "ha quedat orfe". 

Marxa de Wagensberg

Aquest dimecres s'ha conegut que el diputat d'ERC i secretari quart de la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg, s'ha traslladat temporalment a Suïssa per assessorar-se davant els moviments de la justícia espanyola que el vinculen amb Tsunami Democràtic. Torra ha opinat que si Wagensberg creu que hi ha perill i la millor manera que té de defensar-se és anar a l'exili "estem tornant a entrar en una dimensió diferent una altra vegada i això és terrible".