El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ironitzat sobre l'exambaixador d'Espanya als Estats Units Pedro Morenés, amb qui va tenir una polèmica en el Folklife Festival de Washington i que ja no exerceix el càrrec en substituir-lo el nou Govern socialista: "Per cert, ell ja no hi és i nosaltres estem aquí. No està malament".

Durant la recepció en la Generalitat als participants del festival nord-americà, Torra ha recordat la nit de la picabaralla entre la delegació catalana i Morenés arran dels discursos: "Tot allò i tot el que li succeeix a Catalunya acaba donant-me una convicció forta i ferma que guanyarem".

"Guanyarem segur, contra tots els obstacles; es diguin Morenés o és igual", ha subratllat Torra, convençut que, si es va fer amb èxit aquell festival -en el qual Catalunya era la cultura convidada-, "es guanyarà el gran repte que Catalunya té".

No obstant això, ha destacat que va haver-hi una nit que mai oblidarà: "No, no és aquella", ha afirmat amb un somriure, sinó que s'ha referit a la nit de la seva arribada a Washington, quan es va trobar com a president amb un grup de catalans representant la cultura popular catalana, la qual cosa considera un moment excepcional.

El director del festival

Torra ha agraït la tasca del director del Folklife Smithsonian Museum, Michael Mason, definitiu per a la invitació de Catalunya; i aquest, present en la recepció, ha agraït l'oportunitat de conèixer als participants i col·laborar amb ells: "Ha estat una experiència única; la col·laboració, la bona voluntat i la coordinació".

Mason ha afegit que aquest és el sentir del seu equip complet, no solament seu, i ha reivindicat: "Tots tenim dret a perseguir la vida, la llibertat i la felicitat", parafrasejant a l'expresident americà Thomas Jefferson.

Laura Borràs

En la recepció ha parlat a més la consellera de Cultura, Laura Borràs, que ha destacat que la riquesa de la cultura popular catalana es va poder veure a Washington, ha defensat que allà hauria d'haver estat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, i ha dit: "Es va viure més d'una agressió que ens va unir a tots".

També han participat l'acordeonista Alidé Sans, l'artesà Joan Farré i una portaveu de l'esbart Ciutat Comtal Teresa Agustí, que han destacat el "compromís i humanitat" que es respirava en el festival.