El candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest matí en prendre la paraula en el compromís de lleialtat al mandat de l'1-O per construir un Estat en forma de República, però ha subratllat que la República que proposa serà "de tots". Davant les crítiques que li va dedicar l'oposició dissabte, Torra ha subratllat en repetides ocasions que el seu programa -que avui sí ha desplegat- és per als 7,5 milions de catalans.

"Estic parlant d'una República de tots, de la República de tots els drets, un país on tothom gaudeixi de plenitud de drets", ha assegurat. Ho ha dit en tres llengües, en català, aranès i castellà, després que els seus polèmics comentaris sobre els espanyols i el castellà, en piulades a Twitter fa sis anys, es van convertir dissabte en un dels eixos dels atacs que li van dedicar l'oposició.

De fet, en acabar el seu parlament, s'ha referit directament a aquesta polèmica per demanar perdó de nou. “Em penedeixo, no tornarà a passar”, ha assegurat. Torra ha lamentat si les piulades -"tretes de context", ha dit-, adreçades al Govern de l'Estat, havien pogut ofendre algú. "De cap manera era la meva intenció que fos així", ha assegurat.

En començar la seva intervenció quan passaven uns minuts de dos quarts d'onze del matí, el candidat ha recordat els eixos clau del discurs de dissabte. "El nostre president és Carles Puigdemont", ha assegurat, després d'insistir en la voluntat d'impulsar el procés constituent, la restitució de les institucions i l'elaboració d'un projecte de Constitució. Tot plegat a partir de tres vies d'acció: l'exterior, l'anomenat Espai Lliure de Brussel·les, Catalunya -el Govern, els Ajuntaments i l'Assemblea d'Electes- i "una ciutadania involucrada en el procés constituent".

Des de la tribuna de convidats seguia el ple els expresidents Artur Mas i José Montilla i els expresidents del Parlament Joan Rigol, Núria de Gispert i Ernest Benach, així com familiars dels presos, als quals el candidat s'ha dirigit tant bon punt ha pres la paraula, la qual cosa ha provocat l'aplaudiment dels presents.

Aquest matí, però, Torra no s'ha limitat a exposar aquests eixos, sinó que, a diferència del que va fer dissabte, quan es va remetre al projecte de Govern que havia exposat Jordi Turull davant l'hemicicle, ha exposat el programa de Govern, departament a departament. "Com va destacar Turull -ha assegurat- el principal actiu són les persones, 7,5 milions de ciutadans".