Últim ple abans de les vacances d'estiu. Podria ser també l'últim abans de conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Com caldrà respondre-hi ha estat un dels punts de debat de la sessió de control al president Quim Torra, aquest dimecres. Com era de preveure, la investidura pendent de Pedro Sánchez també s'ha colat a l'hemicicle. 

Fa setmanes que el president de la Generalitat ha iniciat una ronda de contactes amb partits, entitats, patronals i sindicats per mirar de teixir una resposta unitària si la justícia espanyola acaba condemnant els presos. La portaveu dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, ha demanat al president quina idea té en aquest sentit, li ha pregat que "abandonin la gesticulació" i ha expressat "preocupació per les discrepàncies" entre els socis de Govern amb propostes que van des de la convocatòria a la repetició de la via unilateral que "va resultar fallida" a finals de 2017. 

El president ha explicat que ha detectat tres punts de consens ampli: "no considerar la institució monàrquica com a pròpia, no judicialitzar la política i autodeterminació". Ha estat al fil d'aquesta reflexió que ha demanat als comuns que "vostès que ara tenen ocasió en les negociacions el que els prego és que no renunciïn a l’autodeterminació, no deixin Catalunya de banda en les negociacions PSOE-Podemos". També ha tingut un missatge per a Pedro Sánchez, a qui ha demanat que torni a l'esperit de Pedralbes, on "va reconèixer que el conflicte polític que viu Catalunya s'ha de resoldre des de la política". En aquest sentit ha lamentat que en els 14 mesos que duu com a president de la Generalitat encara no hagi escoltat "la propsota que té el govern de l'Estat per a Catalunya". 

La corbata vermella de Torra

Aquesta vegada Torra, que avui ha escollit corbata vermella per lluir al ple com Miquel Iceta, no ha pronunciat la famosa consigna ho tornarem a fer. Tampoc s'ha barallat amb el líder del PSC, amb qui ha debatut sobre la Catalunya rural i com lluitar contra la despoblació i millorar la gestió dels boscos. Tots dos han fugit de qüestions espinoses, qui sap si resultat de l'entesa a la Diputació de Barcelona. 

A l'altra banda, el president també ha volgut reconquistar la CUP. Anant més enllà de la pregunta sobre hidroelèctriques que ha fet la portaveu cupaire, Torra ha aprofitat per agrair-los el gir estratègic que estan afrontant com a partit. "Valoro positivament els posicionaments del seu grup per entendre’ns, els estenc la mà per treballar en tots els temes d’aquest país que ens porten a la sobirania", ha afirmat. 

El moment més tens, com sempre, ha estat en el cos a cos amb Ciutadans. Carlos Carrizosa li ha demanat que dimiteixi. Torra li ha exigit que el seu partit demani perdó públicament als professors de l'IES Palau que van "assetjar". Unes disculpes que no han arribat. 

La sessió de control d'aquest dimecres ha estat el preludi del que vindrà després, amb el debat monogràfic proposat per Ciutadans sota el títol "la Catalunya real". El ball de bastons està servit.