El president de la Generalitat, Quim Torra, ha revelat aquest vespre en una entrevista a TV3 que ja s'ha intercanviat missatges amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i que han acordat veure's "el més aviat possible".

"Necessito saber quin president Sánchez em trobaré, el que va votar el 155 o el que en el seu discurs al debat d'investidura obria algunes portes", ha explicat Torra que ha insistit a reclamar "quin és el projecte de Pedro Sánchez per a Catalunya".

Així mateix, ha avançat que a partir de la setmana vinent posarà en marxa les reunions amb tots els grups parlamentaris, començant per la líder de l'oposició, Inés Arrimadas.

La d'aquest vespre ha estat la primera entrevista del cap de l'executiu a la televisió pública catalana. S'ha fet en una hora de màxima audiència des del saló Torres Garcia del palau de la Generalitat.

De la restitució a la Constitució

Al llarg de l'entrevista el president ha insistit en la seva voluntat de restituir el Govern que va ser fulminat pel 155 i de completar el recorregut fins a aconseguir una Constitució catalana. "Ara és el moment de restitució. De la restitució a la Constitució de la República catalana, és el nostre projecte aquesta legislatura", ha sintetitzat.

D'aquí, segons aquest recorregut, la necessitat de començar per recuperar el govern autonòmic per poder revertir tot allò que ha tombat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Querelles

A preguntes del director de la cadena, Vicent Sànchis, Torra ha insistit a replicar els atacs de què ha estat objecte arran els seus articles i piulades i ha mostrat la irritació davant les acusacions de feixista i supremacista que se li han llençant des de diferents àmbits polítics estatals.

Ha recordat que ja ha anunciat una querella contra el socialista Alfonso Guerra, i que farà el mateix amb tots aquells que insisteixin en aquestes acusacions. "N'estic fart d'aquests insults. Per a un català demòcrata el pitjor insult que se li pot fer és nazi".

En ser interrogat sobre les diferències entre el PDeCAT i ERC que es van fer evidents amb l'anterior Govern, el president ha assegurat que tots els membres del seu gabinet tenen els mateixos objectius i són conscients que viuen un moment excepcional. "No permetré que a aquest govern hi pugui haver altres temes que ens distreguin dels nostres objectius", ha assegurat.

El president ha pronosticat que tots els procediments arran les euroordres oberts amb els polítics que són a l'exili es guanyaran -"on hi ha justícia guanyarem", ha assegurat- i aquesta circumstància influirà en el procés a Espanya. De fet, ha advertit que "Amb el PSOE això es pot acabar, aquestes persecucions es poden acabar". 

Ha alertat que no es pot passar per alt l'excepcionalitat que viu Catalunya i així s'ha de mantenir present en tot moment. També amb la presència del llaç a la façana del palau de la Generalitat o als escons del Parlament, malgrat la tensió que això va provocar la setmana passada a l'hemicicle. "Llibertat d'expressió i respecte. Si retrocedim en això, retrocedim molts anys", ha advertit.

El cap de l'executiu català preveu que el Consell de la República es podrà posar en marxar un cop el president Carles Puigdemont pugui torna a Waterloo, quan es podrà "reconèixer la legitimitat" del Consell de la República i l'Assemblea de Representants.