Escudat per tot el seu govern en ple, el president de la Generalitat ha entrat a l'hemicicle del Parlament per demanar als diputats que "es plantin" davant "del cop d'estat" de la Junta Electoral Central i defensin "la sobirania i inviolabilitat" de les institucions catalanes. Quim Torra ha deixat en mans del ple la decisió sobre si ha d'acatar o no el veredicte d'inhabilitació. I ha aprofitat la seva compareixença per adreçar un missatge a Pedro Sánchez. 

"Avui passem la prova del cotó", ha assenyalat. En aquest sentit, ha interpel·lat el PSOE per advertir-los que amb la votació d'aquesta tarda al Parlament, en la qual es proposa ratificar-lo en el càrrec, els socialistes tenen l'oportunitat de demostrar la voluntat expressada per Pedro Sánchez durant el seu discurs d'investidura aquest matí al Congrés, d'acabar amb "la judicialització del conflicte polític" i que el "nou rumb" que asseguren voler imprimir "no és un nou engany ni un parany". Ho ha rematat amb una pregunta retòrica: "es pot establir un diàleg i inhabilitar l'interlocutor?". 

"Ja n'hi ha prou de tribunals i juntes que volen fer política", ha manifestat el president. En el marc de l'operació diàleg engegada pels seus socis de govern, Torra ha emplaçat l'independentisme a reunir-se per "crear les condicions" i establir les bases en funció de les quals ell ha de negociar amb el govern espanyol. En la mateixa línia, ha demanat una nova convocatòria de l'Assemblea de Càrrecs Electes, que pugui servir per dibuixar els propers passos que hauria de seguir l'independentisme. 

Tal com ja va apuntar en la primera declaració pública hores després de l'anunci de la JEC, Torra s'ha queixat que l'hagin intentat "tombar per terra, mar i aire" com a conseqüència de la seva obstinació per seguir "avançant cap a la República".

El president ha apel·lat als diputats presents perquè actuïn en consciència i evitin l'intent aquesta maniobra per destronar-lo. I ha avançat que acceptarà la decisió que adopti el Parlament, sigui quina sigui. Durant la seva internvenció ha aprofitat per enaltir la desobediència com a resposta als "abusos i les injustícies". "No només és un dret de qualsevol ciutadà, és un deure" per qualsevol dirigent del país.