El president de la Generalitat, Quim Torra, i bona part del Govern han acompanyat aquest dimarts al matí el conseller d’Interior, Miquel Buch, i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras fins a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tots dos han hagut de declarar en qualitat d'investigats per l'1-O.

El Govern, juntament amb representants de JxCat, PDeCat i ERC, han fet una passejada des de la confluència del Passeig Lluís Companys i el Passeig de Pujades fins a l'escalinata del tribunal, on Buch i Lloveras ha estat citat a declarar com a investigat de la causa judicial de l’1 d’octubre en relació a la carta que va enviar als alcaldes quan eren presidents de l’AMC i l’AMI.

Hi han participat, a més de Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers Elsa Artadi, Laura Borràs, Josep Bargalló i Ernest Maragall. També s'han acostat al TSJC representants de JxCat com Albert Batet, Eduard Pujol, Josep Costa o Francesc de Dalmases; d'ERC, com Gerard Gómez del Moral o Mariona Fornells; així com el president del PDeCat, David Bonvehí i altres representats com és el cas de Neus Munté. També el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes o l'exvicepresidenta Joana Ortega, condemnada pel 9-N. 

En declaracions a la premsa, Batet ha lamentat que la repressió continuï tot i el canvi de Govern i ha exigit que s'aturi. "No tolerem més repressió", ha afirmat. En un sentit molt semblant s'ha expressat Gómez del Moral, que ha denunciat que ha denunciat que les citacions d'aquest dimarts formen part d'una "causa general contra l'independentisme" i ha assegurat que "no pararem en defensar la democràcia i els drets civils i polítics". 

Per altra banda, Bonvehí ha afirmat que es tracta d'una situació "injusta" perquè tant Buch com Lloveras només "es  van posar al costat dels ajuntaments". "No van cometre cap delicte", ha assegurat. Finalment, els actuals presidents de l'AMC i l'AMI, David Saldoni i Josep Maria Cervera, han defensat que no hi ha delicte pel què han exigit que s'arxivin les causes contra els seus antecessors. "El seu delictes és enviar uns correus promovent la democràcia", ha defensat Saldoni.