"Amb l'auge de partits anticatalanistes i extremistes, cada dia és més clar que només una mediació internacional podrà convèncer l'establishment espanyol que la solució política per a Catalunya ha de basar-se en la voluntat democràtica de la seva gent. No podem comptar que la monarquia tingui aquest paper, al contrari, ha estat decisiva en l'ona repressiva que hem patit durant l'últim any". Així s'ha expressat el president de la Generalitat, Quim Torra, des de Ljubljana (Eslovènia) aquest dijous, en la conferència que hi ha pronunciat.

El president català també ha remarcat que la Constitució espanyola "s'ha convertit en una gàbia per als catalans". Ha recordat que aquest dijous la Carta Magna espanyola ha fet 40 anys: "Molt ho celebraran a Madrid. El meu govern, jo mateix i molts catalans no ho farem". Torra ha afirmat que la Constitució s'ha convertit en una "presó per a les nostres llibertats" i que "és una oportunitat perduda".

"Diuen que Catalunya està dividida però no és així", ha dit. "Hi ha tensió perquè hi ha líders polítics empresonats". Torra ha afirmat que hi ha "consens" en moltes qüestions. "El 80% està en contra de la monarquia. El 80% està en contra de l'empresonament dels líders independentistes. El 80% està d'acord amb un referèndum per a Catalunya".

"Els discursos anticatalanistes donen vots a Espanya. Espanya mai no es reformarà", ha dit, recordant els resultats de les eleccions a Andalusia de diumenge passat. "L'única manera per a Catalunya de sortir endavant és la via eslovena". 

"La violència policial no ens va impedir votar", ha remarcat. "Ens vam defensar amb els nostres cossos", ha dit, i ha afegit que "l'Estat espanyol no va poder aturar el referèndum".

"Catalunya vol tenir un Estat on la democràcia, la justícia i els drets civils siguin respectats".

"Catalunya necessita una mediació internacional", ha repetit. "Volem crear una república des dels principis més radicals de la democràcia. Una república que ofereixi un millor futur per als nostres fills", ha sentenciat.