La Universitat de Perpinyà (UPVD) ha nomenat aquest dimecres doctor honoris causa l'historiador Joaquim Nadal, en un acte on s'han posat de manifest els lligams entre les dues àrees de la cultura catalana.

Es tracta de la setena distinció que dona la universitat nordcatalana al llarg de tota la seva història. El discurs d'elogis ha anat a càrrec del catedràtic Julien Lugand, que ha combinat la trajectòria acadèmica de l'historiador i la seva etapa com alcalde de Girona. Nadal ha afirmat que rebia la distinció com "una sorpresa" però s'ha mostrat "molt satisfet" per convertir-se en doctor 'honoris causa'. Per l'exalcade i també exconseller, aquesta és una mostra de "reagrupament entre dos territoris que abans havien estat junts i ara estan separats".

En el seu torn de resposta, Nadal ha aprofundit també en la seva formació com a historiador i ha recordat que ha exercit de professor en la Universitat de Liverpool, que és doctor de la Universitat de Barcelona (UB), catedràtic en Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de Girona (UdG).

El que va ser alcalde de Girona també ha explicat el seu vincle amb Perpinyà "en diferents moments històrics". Nadal també ha agraït l'hospitalitat de la Catalunya Nord en l'acollida dels catalans durant la Guerra Civil espanyola i el posterior l'exili. "La gent, en arribar, ho va passar molt malament", ha detallat. També ha afegit que de seguida, la gent de Perpinyà els va acollir.

En la cerimònia de distinció hi ha assistit algunes autoritats nordcatalanes, així com també director de la Casa de Catalunya a Perpinyà i el vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans, a banda de professors universitaris.

La distinció de Joaquim Nadal va ser aprovada per unanimitat pel consell d'administració de la UPVD l'1 de febrer.