L'escriptor Quim Monzó ha fet broma amb el fet que la Guàrdia Civil considera en un atestat que el llançament d'avionets de paper sobre la policia espanyola va ser una acció violenta, i ha mostrat com fabricar aquests aparells.

"Com fer avions de paper mortífers", ha indicat amb ironia Monzó.

Un atestat de la Guàrdia Civil que descriu la violència que suposadament hi va haver després de l'1-O a Catalunya explica com els manifestants "llançaven avions de paper cap als vehicles policials". La descripció d'aquests fets està inclosa en el sumari de la causa instruïda al Tribunal Suprem espanyol contra els líders independentistes processats per rebel·lió.

L'atestat descriu com en els dies posteriors a l'1-O hi va haver diverses concentracions que condemnaven l'actuació policial dels cossos de seguretat. Entre aquestes, hi destaca la protesta davant la comissaria de la Via Laietana on relaten que es van llançar avionets de paper contra els furgons policials. Segons els agents, aquests fets són una mostra de "l’assetjament rebut pels agents" i s'utilitza per l’acusació per dir que hi va haver un "alçament violent".