Falta poc més de dues setmanes per a la celebració de les primàries a Ciutadans, el 14 i 15 de gener. El termini per a la presentació de les candidatures començava el dilluns 26 de desembre i s'allargarà fins aquest dijous, 29 de desembre, de manera que aquests dies ja hem conegut els detalls dels diferents equips. Així són les llistes d'Inés Arrimadas i Edmundo Bal per al control de Ciutadans de cara a unes eleccions internes en la VI Assemblea General del partit, el lema de la qual serà "Radicalment lliures". Tots els afiliats "ratificaran el rumb de la formació liberal".

"Ciutadans de nou", d'Edmundo Bal

Ha estat aquest mateix dimecres quan s'ha detallat com es diu la candidatura de Bal: "Ciutadans de nou". En un article, l'encara vicesecretari general del partit i portaveu adjunt al Congrés dels Diputats ha sostingut que l'equip per liderar la formació està compost per "persones que trepitgen el carrer" i que no busquen "coquetejar" amb el PP, a qui acusa d'intentar absorbir-los. "Municipalisme de veritat", ha sentenciat. La llista la integren persones com el regidor madrileny Santiago Saura i les diputades Mari Carmen Martínez Granados i Sara Giménez.

"Reneix el teu partit", d'Inés Arrimadas

D'altra banda, dimarts es va saber que la llista d'Arrimadas es diu "Reneix el teu partit". Però l'encara presidenta de Ciutadans no encapçalarà la candidatura, sinó que ho faran el portaveu al Parlament Europeu, Adrián Vázquez; i la coordinadora de Balears, Patricia Guasp. Vázquez optarà al càrrec de secretària general, Guasp, a portaveu política, i Arrimadas es limitarà a tancar la llista. "És una candidatura nova, basada en la unió, de tots i per a tots els afiliats", va destacar l'eurodiputat, mentre que la diputada mallorquina va afirmar que "l'equip dona la mà a tots els qui vulguin sumar amb la vista posada en el repte que suposa la pròxima cita electoral de municipals i autonòmiques". La candidatura integra persones com Guillermo Díaz, Begoña Villacís i els catalans Nacho Martín Blanco i Carlos Carrizosa.

​Ambdues llistes han insistit en la idea de mantenir la mà allargada per incloure els rivals abans que s'acabi el termini, però tot apunta al fet que no hi ha reconciliació possible i que s'enfrontaran els pròxims dies 14 i 15 de gener a Madrid, a la VI Assemblea General del partit. En definitiva, una crisi més per a una formació que podria desaparèixer de molts parlaments autonòmics i ajuntaments en les pròximes eleccions locals del 2023. De fet, la contesa pel control de Ciutadans tindrà lloc només cinc mesos abans dels comicis.