El diari francès Le Figaro ha dedicat un reportatge al Tsunami Democràtic, "el misteriós grup que dirigeix les accions a Catalunya", i ha apuntat que el seu origen és la reunió que partits i entitats independentistes van celebrar a Ginebra el passat mes de setembre amb el president Carles Puigdemont.

"El Tsunami Democràtic va aparèixer a Twitter el passat 2 de setembre. "Recuperem la iniciativa. Amb la no-violència i la desobediència civil com a eines, avancem-nos a la sentència. Canviem l'estat de les coses: Suma't al Tsunami Democràtic. Tu est el Tsunami".

"El tuit va ser retuitejat en mitja hora pels comptes dels principals líders independentistes. El cap de setmana anterior, diversos d'ells es van reunir a Ginebra amb Carles Puigdemont i el seu successor, Quim Torra. La paternitat de l'expressió Tsunami Democràtic podria ser de l'antic president de la Generalitat, avui a l'exili. "Cap consell de ministres i cap tribunal desacreditat suspendrà la democràcia a Catalunya. Després del tsunami de les denúncies vindrà un tsunami democràtic. Malgrat les amenaces votarem i ho farem amb entusiasme", va advertir el setembre del 2017 quan Madrid intentava prohibir el referèndum d'autodeterminació", assenyala Le Figaro

Figaro

El diari admet que l'aparició de Tsunami Democràtic ha desconcertat el govern espanyol, tot i que havia estat anunciada fa temps, especialment per la seva capacitat de convocatòria. "Tot i que va ser anticipada, la capacitat de la mobilització ha sorprès les autoritats espanyoles. Aquestes intenten encara saber qui són els responsables. "Acabarem per conèixer qui hi ha darrera d'aquest moviment", ha promès el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska", deixa anar.