Les eleccions europees del passat 9-J han posat a l'aparador polític dues noves figures de la ultradreta. Alvise Pérez, que ha aconseguit 3 eurodiputats amb el seu partit S'ha Acabat la Festa, i Vito Quiles, cap de premsa i mà dreta de l'agitador ultradretà. Quiles s'ha convertit en l'autèntic protagonista dels darrers dies i ha deixat alguna de les imatges més surrealistes quan la setmana passada se'l va veure sortir corrents del Congrés dels Diputats després que una jutge enviés una ordre de localització. L'ordre es fonamenta en acusacions que podrien implicar Quiles en delictes d'injúries i calúmnies cap a Rubén Sánchez, secretari general de l'organització de consumidors Facua.

Els inicis a les xarxes socials

Nascut a Elx l'any 2000, Vito Quiles només té 23 anys, va estudiar batxillerat al col·legi Nuestra Señora del Carmen, a Elx, i posteriorment, periodisme a la Universitat Complutense de Madrid, tot i que, el mateix centre ha confirmat que encara no ha obtingut la titulació. Des de ben jove va mostrar interès pel periodisme i els mitjans de comunicació, una actitud que el va portar a involucrar-se a diferents projectes, com l'ONG Educo, i mitjans locals. Es va guanyar la fama a les xarxes socials per publicar informació i 'fake news' contra polítics i periodistes progressistes a través de les xarxes socials i canals de difusió com Telegram. Alhora era corresponsal parlamentari de Estado de Alarma (EDA TV), el mitjà dirigit per Javier Negre. La seva capacitat per crear polèmiques i convertir-les en virals el van portar a consolidar-se com una figura reconeguda a les xarxes. Durant aquesta etapa, el seu camí es va trobar amb el d'Alvise Pérez, que li va oferir ser el seu cap de premsa. 

Quiles està acreditat com a periodista al Congrés dels Diputats i és conegut per les seves polèmiques preguntes, especialment als partits d'esquerres, i ha protagonitzat enfrontaments sonats. Tanmateix, la setmana passada, l'Associació de Periodistes Parlamentaris (APP) va sol·licitar que se li retiri per treballar com a cap de premsa d'Alvise Pérez. El motiu, principalment, és perquè Quiles consta com a número 57 a la llista d'Alvise a les europees. 

Les polèmiques de Vito Quiles

Quiles ha protagonitzat diverses polèmiques. Juntament, amb Alvise Pérez són els artífexs de les manifestacions davant la seu del PSOE al madrileny carrer Ferraz que se celebraven diàriament durant el mes de novembre. En la 18a nit de protestes, Quiles va ser detingut per la policia per desobediència i atemptat contra l'autoritat i va passar una nit al calabós. A més, durant una concentració a Gènova per exigir la dimissió d'Isabel Díaz Ayuso, va humiliar una persona amb discapacitat, tal com va denunciar l'organització feminista Libres y Combativas. 

Durant la seva carrera al Congrés com a periodista també ha protagonitzat diverses polèmiques. De les més sonades va ser un enfrontament amb el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, que es va negar a contestar la seva pregunta després de la votació de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo "a tu no et contestaré res i mai. T'ho diré ja a la cara. He vist algun tuit teu, quan la selecció espanyola va jugar i va guanyar a Geòrgia, amb un contingut racista, de tal manera que no respectaré un racista responent les seves preguntes" li va etzibar. Tanmateix, en els darrers dies, els enfrontaments han estat amb el ministre de Transports, Óscar Puente, que després de la seva ordre de localització va fer un comentari a X amb un to irònic afegint un vídeo on el ministre acusava el periodista d'haver aportat una notícia falsa acusant-lo d'haver aparcat malament el seu cotxe durant el concert de Taylor Swift a Madrid. 

La topada no es va quedar aquí. Quiles va esperar el seu moment, i aquest diumenge va atacar el ministre tornant amb la polèmica del cotxe oficial. En una publicació a X, Quiles va afirmar "Óscar Puente em va acusar de mentir, tant a X com al Senat, per explicar que va aparcar malament el cotxe oficial per a anar-se'n de concert. Doncs bé; aquí la foto del seu cotxe en un acte i la que vaig publicar al Bernabéu. Mateixa matrícula. Qui mentia, ministre? Escac i mat". La publicació anava acompanyada de dues fotografies del cotxe. 

La resposta de Puente va anar un pas més enllà. El ministre va elevar el to titllant Quiles de "sac de merda". En una publicació a X donant resposta a l'atac, Puente va advertir que "estàs difonent la matrícula d'un vehicle policial. M'encarregaré personalment que ho paguis car". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!