Manuel Cruz, l’home que proposa ara Pedro Sánchez per presidir el Senat després del veto del Parlament a Miquel Iceta, és un independent catedràtic de Filosofia que va decidir entrar en la política activa l’any 2016, en els moments més baixos del PSC, quan va anar de número dos a la llista encapçalada per Meritxell Batet, precisament l’elegida per presidir el Congrés dels Diputats. Va sortir elegit diputat i ara, tres anys després, senador.

Manuel Cruz sempre ha defensat l’encaix federal de Catalunya com a alternativa al sobiranisme i ha apostat pel diàleg com a solució al conflicte que separa Catalunya d’Espanya. En aquest sentit, sustenta que cal tirar endavant una reforma de la Constitució de signe federal. Cruz va entrar en política amb el convenciment que no se l’ha de deixar només als polítics i sense ànim de convertir-se en un professional de la política, segons va explicar en una entrevista a El Español.

Catedràtic de Filosofia Contemporània per la UB, Cruz és conegut per les seves col·laboracions en mitjans de comunicació com El País, Catalunya Ràdio, la Cadena Ser i El Confidencial.

Federalistes d'Esquerres

Nascut a Barcelona el 1951, el setembre del 2012 Manuel Cruz va ser un del signants del manifest Crida a la Catalunya federalista i d'esquerres amb motiu de la convocatòria avançada d’eleccions al Parlament. Aquest document va donar pas a la creació, un any després, de Federalistes d'Esquerres, associació de què va ser president entre el 2013 i el 2016, i de la qual ara és vocal d’honor.

Durant la seva etapa al Congrés dels Diputats va ser portaveu del PSOE a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats. Llicenciat i doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, va dirigir el Departament d’Història, Filosofia i Estètica de la Facultat de Filosofia de la UB entre el 1993 i el 1996. Ha impartit classes en diverses universitats europees i nord-americanes i ha estat investigador a l’Institut de Filosofia del CSIC.