L'economista Xavier Sala-i-Martin ha afirmat que l'Estat espanyol s'ha convertit en la "riota" de les democràcies, per com està gestionant la fugida del rei Joan Carles I.

"I mentrestant, els rapers que van donar la primícia [de la corrupció monàrquica] segueixen a la presó o a l'exili condemnats per... dir la veritat. Un puto sainet. La riota de les veritables democràcies consolidades. Això és el que sou", ha assenyalat.

Sala-i-Martin s'ha mostrat també sorprès perquè l'exprimer ministre francès Miquel Valls ha sortit en defensa del rei emèrit quan alhora es declara "republicà francès".  

"Republicà a França i monàrquic a Espanya? No! Tu, Manuel Valls, el què ets és un vividor, un xuclòpter que viu dels recursos dels altres a través del poder. A França el poder és republicà i a Espanya monàrquic. I ets el que et calgui ser per seguir xuclant", ha assenyalat.

 Aquesta ha estat la proclama monarquicoespanyola de Valls. "Soc un republicà francès, però a Espanya ser avui monàrquic no implica altra cosa que estar a favor del gran pacte, el que ha dut Espanya a l'etapa més exitosa dels últims 300 anys. Mal futur col·lectiu ens espera si aquesta voluntat no és capaç de sobreviure un escàndol", ha dit, parafrasejant un article de premsa.