La Fiscal General de l'Estat, que ha visitat avui la Fiscalia Superior de Catalunya per primer cop des de que ocupa el càrrec, ha explicat que el Ministeri Públic ja té a punt algunes de les querelles conta els alcaldes per haver organitzat l'1-O.

A la llista n'hi ha 700, però Maria José Segarra, que s'ha reunit amb la cúpula dels fiscals catalans, ha dit que s'està analitzant cas per cas per decidir quines es presenten i quines s'arxiven.

Els alcaldes investigats van signar el decret de suport al referèndum i van posar a disposició del Govern els locals on fer la votació de l'1 d'octubre.

Segarra no ha volgut fer cap anunci oficial sobre quantes querelles es presentaran finalment. Sí que ha dit que algunes de les investigacions contra els alcaldes s'arxivaran, però ha dit clarament que les querelles que s'han de presentar contra els batlles ja estan "ultimades".

La Fiscal General de l'Estat no ha volgut treure protagonisme al Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, que molt probablement anunciarà les querelles contra els alcaldes els propers dies. Avui s'ha reunit, durant un visita de cortesia amb ell a la Fiscalia Superior de Catalunya. I després ho ha fet amb la Fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, que hauria ja presentat la proposta de les querelles a Bañeres dels alcaldes de la província de Barcelona.

Fiscal Maria José Segarra - Sergi Alcàzar

L'anterior Fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, va ordenar investigar els 700 alcaldes que figuraven a la llista de l'Associació de Municipis per la Independència que donaven suport al referèndum. Al setembre del 2017, un mes abans de l'1-O, van començar a citar alcaldes de tot Catalunya. Però la 

"Anem a analitzar cas per cas. La fiscalia no té cap causa general ni cap opinió generalitzada. Analitzem cas per cas i sempre des del respecte al principi de legalitat", ha dit la Fiscal General de l'Estat, Maria José Segarra.

La Fiscal s'ha reunit amb els fiscals catalans per "intercanviar criteris", ha dit. "Així és com construïm la unitat d'actuació", ha afegit. El que sí que ha admès Segarra a preguntes de El Nacional és que "estan a punt de concloure moltes de les querelles. Ha passat ja molt temps, moltes d'elles estan ultimades en les seves diligències i és possible que en un breu termini es pugui donar sortida a la resolució que posin fi a aquestes diligències, bé judicialitzant-les, bé mitjançant resolució d'arxiu".

S'estan analitzant "conductes personals" dels alcaldes i a partir d'aquí les diferents fiscalia encarregades d'investigar els batlles decidiran quins porten a judici i quins no. "Cas per cas. El dret penal de pot donar respostes generals. Ha d'analitzar comportaments individuals. Així ho estem fent i ho seguirem fent", ha rubricat.

En vista al judici de l'1-O

"És una decisió interna sobre la que no vull opinar". Així s'ha referit la Fiscal General de l'Estat sobre la destitució de l'advocat de l'Estat que ha defensat fins ara el cas de l'1-O al Tribunal Suprem i que ha demanat penes pels delictes de malversació i sedició.

"Tenim un ple respecte per l'advocacia de l'estat i una coordinació  molt bona i seguirà sent així. El respecte sobre les decisions que són alienes i en les que no puc opinar" ha conclòs.