Vox ha presentat una querella al Tribunal Suprem contra el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui acusa de presumptes delictes d'obstrucció a la Justícia, represàlies i prevaricació per la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el cessament del qual va ser anul·lat per l'Audiència Nacional.

La formació que dirigeix Santiago Abascal també estén la seva demanda contra el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, pels mateixos tipus penals (articles 464 i 404 del Codi Penal).

En un comunicat, Vox també atribueix als tres càrrecs de la cúpula d'Interior la dimissió del director adjunt operatiu (DAO) de la Guàrdia Civil, el general Laurentino Ceña, que va renunciar al seu càrrec un dia després del cessament de Pérez de los Cobos.

Ahir mateix aquesta formació va demandar la dimissió del titular d'Interior després de la restitució del coronel de la Guàrdia Civil en el seu antic càrrec, igual com també van plantejar PP i Ciutadans.

El cessament va ser "il·legal"

El Jutjat Central del Contenciós-administratiu 8 de l'Audiència Nacional va considerar que la destitució de Pérez de los Cobos a finals de març de l'any passat és "il·legal" i, per tant, la deixa sense efecte per restituir-lo al capdavant de la Comandància de l'Institut Armat a Madrid.

Després d'analitzar els fets i les resolucions adoptades en el cessament, el magistrat Celestino Salgado va afirmar en la seva resolució que la "pèrdua de confiança" al·legada per Interior per cessar-lo va venir motivada per no informar del desenvolupament d'investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil en el marc operatiu i de Policia Judicial sobre la investigació judicial oberta al fins ara delegat del Govern a Madrid José Manuel Franco, en el conegut com a cas '8M' per l'autorització de concentracions multitudinàries, entre elles la marxa feminista del 8 de març, a l'inici de la pandèmia.

Després d'això i en el seu escrit dirigit al Suprem, la Vicesecretaria Jurídica de Vox, que dirigeix Marta Castro, recorda que fa un any ja va presentar una querella per aquests mateixos fets i va ser arxivada "per no constituir delicte ni aportar prou proves". Ara i arrel de la sentència de l'Audiència Nacional, Castro posa en relleu que existeix prova que el cessament del coronel de la Guàrdia Civil va ser "immotivat, arbitrari" i, a més, va tenir relació directa amb "la petició de realització una activitat obertament il·legal".