L'Audiència Nacional dona la raó al coronel Diego Pérez de los Cobos. El jutjat central contenciós administratiu 8 ha acordat avui anul·lar i deixar sense efecte el seu cessament com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Tres Cantos (Madrid). El ministre Fernando Grande-Marlaska va justificar manca de confiança, després dels polèmics informes sobre el 8-M a la capital espanyola. Però la justícia no ho ha entès així i ha condemnat el Ministeri de l'Interior al seu reingrés en la posició. El govern espanyol recorrerà a través de l'Advocacia de l'Estat.

En la sentència emesa avui, el magistrat Celestino Salgado accepta d'aquesta manera el recurs que havia presentat el mateix coronel de la Guàrdia Civil, que el 2017 també va ser el coordinador del dispositiu policial del referèndum de l'1-O. Després d'analitzar els fets i les resolucions, el jutge conclou que el cessament es va motivar en el fet de no informar de les investigacions i actuacions del cos armat en la causa del 8-M oberta per un tribunal ordinari de Madrid, que va imposar a Pérez de los Cobos el deure de reserva.

"Com que no consta en cap cas quina informació es considerava que hauria d'haver comunicat el recurrent en la seva condició de cap de la Comandància de Madrid, no podem concloure més que el motiu de la decisió discrecional era il·legal", justifica el magistrat en la sentència. Per això, afegeix, "el cessament va estar motivat per complir amb el que la llei i l'exprés mandat judicial ordenaven", que era "no informar del desenvolupament de les investigacions i actuacions en curs". En cas d'haver-ne informat, rebla, "podria haver estat constitutiu d'un il·lícit penal".

Fonts del Ministeri de l'Interior expressen "respecte a les decisions judicials", però avancen que interposaran un recurs a través de l'Advocacia de l'Estat perquè "discrepen" de la resolució de l'Audiència Nacional.

La manifestació del 8-M

Marlaska el va destituir per negar-se a donar-li informació judicialitzada sobre el cas 8-M, per l'autorització administrativa de la manifestació feminista tot i la pandèmia de la Covid. Malgrat que Interior no va confirmar oficialment el motiu del cessament, fonts coneixedores dels motius del cessament apuntaven a l’informe que la Guàrdia Civil va enviar al jutjat d’instrucció 52 de Madrid en la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per haver permès la manifestació. La causa va ser finalment arxivada.