La Sala II del Tribunal Suprem no ha admès a tràmit la querella per prevaricació presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, per no haver autoritzat la publicació al Diari Oficial de la Generalitat del Decret, de 19 de maig del 2018, de nomenament del vicepresident i els consellers del Govern. El Suprem arxiva la querella per no ser els fets constitutius de cap delicte.

"Els fets descrits a la querella no sustenten la comissió de cap tipus d'il·lícit penal ―assenyala l'acta d'arxivament―. Particularment, les actuacions que s'hi narren i que s'imputen a aquells (els dos aforats) no permeten inferir, si més no indiciàriament, la comissió per part de les persones contra les quals s'adreça aquesta querella un delicte de prevaricació administrativa per omissió".

La interlocutòria recull la posició de la fiscalia, que va reclamar l'arxivament de la querella al·legant que les facultats conferides en virtut de l'article 155 de la Constitució al govern de la nació "impliquen atorgar-li la realització d'un judici de valor sobre si la resolució de la Generalitat que s'analitza és contrària a aquest ordenament, i si això es considera així, pot i ha d'oposar-se a la publicació de la resolució". Igualment, la fiscalia va descartar que es pugui considerar injusta o arbitrària la denegació de publicar el decret de nomenament de persones que es troben en situació de presó provisional o fugits de la justícia.