Alerta Solidària, el col·lectiu d'advocats dels detinguts el 23 de setembre, ha presentat una querella davant del Jutjat d’Instrucció de Sabadell per la detenció de Ferran Jolis a casa seva, a Santa Perpètua de Mogoda.

Denuncien que durant l'escorcoll, que va durar més de set hores, "en cap moment va ser assistit ni informat jurídicament per tal de conèixer els seus drets" i que "no es va comunicar la detenció al Col·legi d’Advocats de Sabadell, sinó directament al Col·legi d’Advocats de Madrid, on li van designar una advocada d’ofici malgrat el desig exprés de la família que fos assistit per un advocat de la seva confiança".

També posen en relleu les condicions del trasllat a Madrid: "Va viatjar més de 7 hores des del seu domicili familiar fins a Tres Cantos en un vehicle de la Guàrdia Civil, enmig de dos agents, emmanillat i amb els ulls tapats. Durant tot aquest trajecte va ser amenaçat, coaccionat i interrogat de manera absolutament il·legal".

Segons expliquen els advocats durant tot el trajecte, els agents van fer referències constants a la seva parella i als seus fills, amb l’advertiment que, o bé actuava segons els seus desitjos, o bé hi hauria conseqüències negatives cap a ell i la seva família.

La querella també recull les condicions en les quals Jolis va declarar davant la policia. Segons explica Alerta Solidària, la declaració es fa "després de 7 hores d'escorcolls, 7 hores més de trasllat policial a més de 600 quilòmetres i  43 hores privat de llibertat i sense assistència lletrada". Ferran Jolis va declarar a les 6 del matí del tercer dia després de la seva detenció, a la comandància de la Guàrdia Civil, gairebé esgotant el termini permès de custòdia policial.

Els fets descrits representen una "vulneració de drets" que va continuar durant la declaració a l'Audiència Nacional davant el jutge d'Instrucció 6. Alerta Solidària descriu "dificultats en l’exercici del dret de defensa" i també "en el seu ingrés a presó, on es troba internat en règim FIES". Ferran Jolis no es va poder entrevistar amb el seu advocat fins 23 dies després de la detenció.

La querella, que s'ha presentat aquest matí als jutjats de Sabadell, denuncia els delictes de detenció il·legal, contra la integritat moral, amenaces i coaccions.