L'agenda internacional de Carles Puigdemont cou en molts àmbits, no només l'estrictament diplomàtic. Un exemple és el Foro de Profesores, associació espanyola de docents universitaris "compromesos amb la unitat d'Espanya", que ha enviat una carta al comitè permanent de l’Oxford Union, societat de debats de la prestigiosa universitat, en què expressa la seva queixa per la parcialitat ideològica amb que tracten el procés independendista a Catalunya i per haver convidat el president Carles Puigdemont el 28 de maig.

El Foro, que aplega uns 240 associats, “lamenta profundament que l’Oxford Union Society convidi només líders catalans”. Destaquen que Artur Mas va intervenir en un debat l’any 2017, i ara conviden Puigdemont, a qui qualifiquen de “fugitiu de la justícia”.

La carta, signada per un centenar de professors, critica que es presenti Puigdemont com a “cap de la resistència catalana”, expressió que ha estat modificada a les invitacions per la d’"expresident de la Generalitat de Catalunya”, i l’acusen d’haver provocat “profundes divisions a la societat catalana”.

El president de l’Oxford Union, Genevieve Athis, en declaracions al diari The Oxford Student, ha explicat que van decidir aquest canvi en honor a la claredat, i ha assegurat que no tenen previst fer cap canvi en el format de l’acte.

L'advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha denunciat els constants intents de silenciar la veu de Carles Puigdemont, el president Quim Torra o Ponsatí a les universitats del Regne Unit i es pregunta on és la llibertat d'expressió.