L'expresident Artur Mas ha assegurat aquest vespre a Oxford que el Govern "no farà marxa enrere" i que el referèndum "es farà", tot i les "amenaces" del govern espanyol. Mas ha fet aquestes declaracions a Oxford, en una conferència organitzada per l'Oxford Union Society, la tercera societat de debats més antiga de la Gran Bretanya, i de la qual formen part membres de la Universitat d'Oxford i altres centres com el Magna Carta College i l'Oxford Brookes University.

Durant la conferència, Mas ha retret al govern espanyol que "durant sis anys" no ha fet cap oferta de retorn de competències a Catalunya, ni tampoc sobre el referèndum, i ha denunciat que "Madrid ha refusat escoltar". Per això, Mas ha assegurat que "si el govern espanyol no fa cap oferta atractiva, haurem de triar entre l'statu quo actual o l'Estat independent". També en aquest punt, Mas ha lamentat que Espanya no sigui com el Regne Unit, i ha envejat "l'esperit democràtic dels polítics britànics" que "es van atrevir a preguntar a la gent quin tipus de relació volien amb la UE" i que van permetre el referèndum d'independència a Escòcia el 2014. 

L'expresident ha assegurat que Catalunya té "els diners, la ciutadania, l'energia i les idees", però ha lamentat que depengui "del que passa en un altre Parlament", en referència a l'espanyol. En aquest sentit, Mas ha dit voler construir "la Dinamarca del sud", tot i que ha matisat que aquest és el seu ideal de país, però que altres en poden tenir d'altres. Durant la conferència, l'expresident també ha volgut recordar que el moviment independentista ha nascut del poble, i no "dels partits polítics o les institucions públiques". 

foto 3181607

Judicialització del procés

També sobre el procés judicial iniciat contra ell per la consulta del 9-N, Mas ha assegurat que el seu "únic error va ser escoltar la gent i permetre'ls votar" i ha lamentat que l'única resposta per part de l'Estat a les "aspiracions independentistes de la majoria dels catalans" hagi estat "utilitzar els tribunals" contra els líders polítics. "La justícia espanyola, que l'únic que té d'independent és el nom, sembla que cada dia depèn més de la voluntat del govern", ha etzibat Mas, que també ha volgut citar com a exemple la vinculació de l'actual president del Tribunal Constitucional amb el PP. 

En aquest sentit, Mas ha citat el judici pel 9-N com un dels exemples més "flagrants" de la "judicialització de la política". "La realitat és que un tribunal amb clares motivacions polítiques m'està jutjant per haver organitzat un acte tan democràtic com un referèndum no vinculant", un fet que "si passés a Polònia o a Hongria, generaria indignació arreu d'Europa". 

Propera parada: Harvard

Després d'aquesta conferència, i de la seva trobada amb un ex alt càrrec del Departament de Justícia del Regne Unit, Mas viatjarà ara a Boston (EUA), on el proper dissabte participarà a l'European Conference 2017 que acull la Harvard Kennedy School. Aquest és l'esdeveniment anual que Harvard destina a tractar específicament temàtiques europees, i en aquesta edició es desenvoluparà sota el lema "Europe: New Directions", amb la idea de "forjar solucions innovadores a grans desafiaments d'Europa i proposar idees per a un lideratge audaç directament als líders actuals i futurs d'Europa", segons expliquen al seu web. Cada any se seleccionen els temes clau a discutir sobre Europa, i per aquesta edició s'ha considerat que el cas de Catalunya és un d'ells.