L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) està en plena campanya electoral per renovar els òrgans de govern de l’entitat. El proper 14 de maig els socis escolliran per vot directe els 77 membres del secretariat nacional: 25 membres de representació nacional i la resta de les assemblees territorials. El secretariat escollirà després el president i el vicepresident de l’Assemblea. En les darreres setmanes han aflorat les tensions entre els partidaris de l’actual president, Jordi Sànchez, i un corrent de crítics o "alternatius" liderat per Quim Torra i Antonio Baños.

El secretariat nacional ha revisat la interpretació de les esmenes aprovades a l’Assemblea General Ordinària (AGO) de Manresa i ha entès que d'elles es conclou que no s’accepta la formació d’equips de treball i candidatures col·lectives i que només s’admeten candidatures unipersonals. Aquest dissabte la junta electoral ha publicat les candidatures admeses definitivament i és possible consultar el perfil de cadascun dels candidats i la seva proposta de mandat si són escollits membres del secretariat.

Transversalitat, no politització i cedir protagonisme a les territorials, aquests són tres dels conceptes a què fan al·lusió els candidats al secretariat, com es pot veure en el següent recull: 

Jordi Sànchez (actual president de l'ANC): eixamplar la majoria social, internacionalització, pressió al Govern i el Parlament perquè no defalleixin, transversalitat, unitat del secretariat, despolitització. “L’orgull de pertànyer a l’ANC és proporcional a la capacitat de pressió i a l’atreviment de mobilització que tinguem”.

Antoni Baños (exdiputat de la CUP): eixamplar majoria social, transversalitat, feina sense personalismes, eixamplar la base social de l’independentisme com a camí per a la transformació social, més protagonisme de les territorials, sectorials i internacionals.

Quim Torra (expresident d'Òmnium i editor): "Som als darrers 100 metres de la independència". No cooperació amb l'Estat, sumar transversalitats, promoure el debat del procés constituent, una ANC horitzontal, suport a les territorials i exteriors.

Liz Castro (membre de l'actual secretariat): insistir en el caràcter assembleari i no jeràrquic de l’Assemblea, estricte apartidisme i transversalitat, difusió internacional del procés i donar cobertura als catalans a l’estranger.

David Ros (membre de l'actual secretariat): eixamplar majoria social; treballar per aconseguir compliment del full de ruta, programes i calendaris acordats; independència política de l’ANC i transversalitat; més protagonisme de les sectorials.     

Francesc Abad (funcionari i activista): desvincular-se dels interessos dels partits, reforçar les campanyes de l'ANC, transversalitat. 

Josep Sabaté (membre de l'actual secretariat): consolidar majoria social a favor de l'independentisme, "l'Assemblea és una eina al servei del país", unitat i transversalitat, reforçar el discurs social i connexió de les territorials. 

Agustí Alcoberro (membre de l'actual secretariat): ampliar majoria social per la independència, preservar la transversalitat, més protagonisme de les territorials, interessos col·lectius per sobre dels individuals, debats polítics no partidistes, repensar l'ANC per adaptar-se al nou context i reptes. 

Manel Escobet: mantenir la unitat, independència respecte als partits polítics i la transversalitat de l'ANC com a eines per a assolir el seu objectiu en el mínim de temps possible.

Jordi Pairó (membre de l'actual secretariat): reforçar la participació dels socis, discurs polític propi; transversal; treball unitari entre societat civil, partits polítics i institucions; fer costat a les entitats que han fet de la lluita social la seva prioritat.  

Calendari

Les eleccions per escollir tots els membres del nou secretariat nacional se celebraran de forma descentralitzada a les seus de les diferents assemblees territorials. 52 dels membres del nou secretariat tindran la consideració de membres de representació territorial i la resta, nacionals. El territori s'ha dividit en 11 regions, concebudes com a circumscripcions. Cada soci pot votar 25 membres al secretariat nacional i tants candidats territorials com representants tingui assignats la seva assemblea (7 per a la ciutat de Barcelona i 2-3 la resta). 

Entre el 10 i 13 de maig els socis que ho desitgin poden votar telemàticament i el 14 de maig es fan les eleccions en format convencional i, al vespre, es publicaran els resultats provisionals. El 17 de maig hi haurà els definitius i el 21 de maig es constituirà el nou secretariat.