Després de fracassar aquest migdia la investidura del candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, el rellotge comença a córrer. L’article 99.5 de la Constitució espanyola determina que “si un cop transcorregut el termini de dos mesos, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat hagués obtingut la confiança del Congrés, el Rei dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés”.

De manera que si abans del 23 de setembre el Rei no proposa un nou candidat a la presidència, el monarca, amb l’acord de la presidenta del Congrés Meritxell Batet, dissoldrà les Corts l’endemà i convocarà noves eleccions 47 dies després, el diumenge 10 de novembre. Seran les terceres eleccions d'aquest any.

Pedro Sánchez i destacats representants del PSOE s'han mostrat més favorables a convocar unes noves eleccions abans que intentar la investidura per segon cop. La fórmula del govern de coalició amb Unidas Podemos no era del gust de Pedro Sánchez, i tot apunta que no voldrà intentar-ho un altre cop. La desconfiança entre ambdues formacions és ara abismal. Per altra part, les enquestes amb què treballen a Moncloa i Ferraz donen uns millors resultats al PSOE. Caldrà veure, però, quina factura li passa la fallida negociació per a un acord amb els de Pablo Iglesias.

Aquesta repetició ja va tenir lloc el 2016, després de la fallida investidura al mes de març de Pedro Sánchez, amb el suport de Ciutadans. Van passar dos mesos sense que prosperés cap candidatura i les Corts es van dissoldre per repetir les eleccions el 26 de juny d’aquell any.