ÚLTIMA HORA | Sigue el minuto a minuto del conflicto Rusia - Ucrania
L'expresident socialista Felipe González compara dos dictadors del segle passat amb un del segle XXI: "Putin s'assembla més a Hitler que a Stalin", en declaracions a una entrevista al programa de Jordi Évole de La Sexta. I argumenta el perfil, segons ell, més cruel del president rus aproximant-se a les idees del dictador alemany: "Putin, no només vol recuperar les fronteres de la Unió Soviètica, no té límits. Alguns diuen que és comunista, és difícil classificar-lo com a comunista. Per a mi, s'assembla més a la figura de Hitler que a la de Stalin. Cal recordar que Hitler després va fer un pacte amb Stalin que va ser un pacte de la vergonya". 

El pacte alemany-soviètic, també conegut com a pacte Ribbentrop-Molotov pels dos ministres estrangers que van negociar l'acord, tenia dues parts. L'acord econòmic, signat el 19 d'agost del 1939, estipulava que Alemanya lliuraria productes manufacturats a canvi de matèria primera soviètica. L'Alemanya nazi i la Unió Soviètica també van signar un pacte de no agressió durant deu anys el 23 d'agost del 1939, en què cadascun dels signants va prometre no atacar l'altre. La comparativa que fa l'expresident espanyol, entre Hitler i Stalin, fent entrar ara en el joc a Vladímir Putin, no està exempta de polèmiques. Tots dos van causar desenes de milions de morts abans, durant i després de la Segona Guerra Mundial. Van encarnar visions oposades de la societat però amb recorreguts similars. Hitler va fer assassinar el seu rival polític, Ernst Röhm, mentre que Stalin va fer el mateix amb Lev Trotsky. Per coronar la seva aliança es van repartir Polònia en el pacte del 1939 però es va acabar trencant. Si les purgues estalinistes es comparen amb la nit dels ganivets llargs el retrat és igual de sanguinari. I, en definitiva, amb una política persecutòria. van marcar la pauta a la primera meitat del segle XX.

"Hi ha molts fills de Putin"

Tornant a l'entrevista, Felipe González assegura que aquesta mena de dictadors ara proliferen: "Hi ha molts fills de Putin pel món. Estan guanyant aquesta guerra d'opinió? Afortunadament no. Però, fins ara, Bolsonaro no l'ha condemnat. No sembla que siguin el mateix però no són tan diferents. Com Maduro, que ho defineix com si la pau a Rússia estigués en perill". En aquests moments, a l'Amèrica Llatina, Rússia té el suport explícit del president de Veneçuela Nicolás Maduro, de Nicaragua amb Daniel Ortega i de forma menys explícita del Brasil amb Jair Bolsonaro. L'expresident espanyol també entra en comparatives, una vegada més, per retratar les relacions de Vladímir Putin amb la Unió Europea: "Els altres Putins que aquí estem veient són exemples molt estranys, com manifestacions d'alguns membres de Vox. Putin, a tot aquell que sense ser d'extrema dreta crea problemes d'estabilitat, el recolza. És ben conegut per les seves interferències en la crisi independentista catalana".

Més enllà dels protagonistes, el desenllaç que dona González d'aquesta guerra declarada per Rússia el passat 24 de febrer no és gens optimista: "Putin acabarà destrossant Ucraïna. Què és el que aconseguirà? Poc per a ell, molts desastres per a Ucraïna i per al món però aconseguirà que Ucraïna consolidi la seva identitat com a nació independent. Trigarà el temps que trigui però això no té marxa enrere. No hi havia cap raó per tenir confiança i ara tampoc n'hi ha". I si ho trasllada a les repercussions directes de la ciutadania europea, conclou: "La crisi ja ens està afectant, el preu de l'energia anirà a l'alça, l'impacte de la inflació serà més fort del previst i tenim un problema al camp fortíssim. Ucraïna és el graner d'Europa, hauríem de tenir un pacte de rendes per tirar endavant entre tots els actors econòmics. Encara que la guerra continuï, el conflicte seguirà perquè els ucraïnesos no es resignaran a suportar Putin".

"Ayuso és Trump"

A tall anecdòtic, l'entrevista de González va tenir unes quantes comparatives més. I va equiparar la política de l'actual presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso amb la de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump: "Ayuso és la figura política més semblant al trumpisme que hi ha a Espanya. És una mica aquesta línia i no m'atreveixo a definir-la. Només m'imagino com seria la seva opinió, participació o decisió en un d'aquests consells de l'OTAN o consells europeus de la crisi d'Ucraïna. I em costa encaixar-la".