Jean Quatremer, el corresponsal més prestigiós de Brussel·les en llengua francesa, ha assegurat que la sentència del Tribunal de Luxemburg sobre Oriol Junqueras també afectarà Carles Puigdemont, i és "una cleca" no només a Espanya, sinó també al Parlament europeu, perquè no els va acceptar com a eurodiputats. 

Quatremer, corresponsal del diari francès Libération, ha fet un llarg fil de Twitter explicant la transcendència que tindrà ara la sentència, amb un efecte dòmino. Ha donat a entendre que l'europarlament ara està en fals, perquè no va reconèixer Puigdemont, Junqueras i Comín.

"El Tribunal de Justícia europeu ha decidit que els 3 electes catalans que el Parlament europeu va rebutjar reconèixer com a diputats europeus perquè no havien jurat la Constitució espanyola, es beneficien de l'estatus [d'eurodiputat] des de la proclamació dels resultats. Això significa que Puigdemont, i sobretot Junqueras, condemnat a 13 anys de presó a Espanya, tenen immunitat parlamentària", assenyala.

Segons Quatremer, Junqueras ha de ser posat en llibertat a Espanya, "i si el volen empresonar un altre cop, s'haurà de demanar l'aixecament de la immunitat al Parlament europeu".

Segons el periodista, "tot plegat no és només una cleca per a Espanya sinó també per a l'administració del Parlament europeu, que va decidir de forma unilateral excloure els electes catalans, mentre esperava que Espanya decidís si eren o no diputats".

"El Tribunal de Justícia ha fet un gran salt endavant en l'estatus de l'eurodiputat, que només existia en part. Considera que un Estat no pot afegir cap condició addicional a l'elecció d'un membre (des de prestar jurament a ballar La Carmanyola (cançó popular francesa de l'època de la Revolució). El que confereix l'estatus de diputat europeu i les immunitats és la proclamació dels resultats electorals. I és exactament el que els Estats havien rebutjat sempre. Per ara, encara són els amos de les condicions d'eligibilitat i de la llei electoral", indica.

El corresponsal de Libération considera que el president del Parlament europeu, David Sassoli, ha demanat clarament l'alliberament de Junqueras.