Després del consell polític celebrat virtualment aquest dissabte, la CUP ha decidit el rol que exerciran a partir d'ara, el punt d'implicació i les condicions. La decisió, però no és definitiva perquè les votacions no arribaran fins a les pròximes setmanes, però serveix per fixar el rumb. Així, en una roda de premsa posterior, la diputada electa de la CUP Eulàlia Reguant ha exposat que "la Generalitat i el Parlament han de ser al servei de la gent i la democràcia al servei de les necessitats de la majoria".

D'aquesta manera, ha ressaltat que és "prioritari" aturar les "hemorràgies que avui pateix el país". Reguant s'ha referit a la vulneració de drets bàsics i fonamentals –de protesta i habitatge–. Per donar resposta a aquestes hemorràgies, la CUP va acordar "avançar amb ERC la moratòria contra les bales de foam, la fi de la intervenció dels antidisturbis en desnonament i cessament d'acusacions particulars contra activistes de moviments socials i populars". Aquests són els temes que com a prèvies posen els anticapitalistes per seure a la taula de negociació, "com a prèvia per a transformar –els òrgans– per estar al servei de la gent". Segons ha exposat, també han emplaçat a Junts a donar resposta. "És una prioritat prèvia a començar a posar les bases". 

La segona prioritat, ha explicat Carles Riera, és un pla de rescat que doni resposta al nostre país. "Una legislatura de pobresa zero i garantia de serveis públics per a tothom". En aquest sentit, l'objectiu és construir les bases d'un nou país que se sustentin sobre drets, llibertats, feminisme, igualtat i transició ecològica per aturar el canvi climàtic. "Pa, sostre, treball i salut per a tothom", i ha insistit que "volem que les institucions i el Parlament estiguin al servei d'aquests objectius".

A més, també ha ressaltat que "cal reprendre el camí a l'autodeterminació i ruptura democràtica". "Tots aquests objectius i drets que ens proposem".

Presidència del Parlament?

Reguant va explicar aquest divendres que la seva formació s'ha ofert i ha posat sobre la taula la possibilitat de presidir el Parlament si hi ha acord en "plantar cara" al feixisme i avançar independentment del que digui el Tribunal Constitucional (TC). En una entrevista a Planta Baixa, Reguant va afegir que és una de les qüestions que està debaten la militància i que no es tracta d'un "repartiment de cadires" sinó que s'ofereixen a ocupar aquest càrrec amb la "voluntat política" de dinamitzar la Mesa. També va defensar que a la CUP li correspon un lloc a aquest òrgan de la cambra a diferència d'altres legislatures.

Des de la nit de les eleccions, la CUP ha mantingut múltiples reunions amb els principals partits sobiranistes. Amb qui més s'han vist és amb ERC, que és el partit cridat a presidir la Generalitat. 

 

Imatge principal: diputada electa de la CUP Eulàlia Reguant / ACN