La inviolabilitat parlamentària tornarà a ser un reclam en seu judicial. Els exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó (ERC), Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó (tots tres de Junts) seran jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a partir d’aquest dimarts, i fins dijous, per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver permès la votació de resolucions i de les lleis de desconnexió de 2017. Tots quatre van ser jutjats i condemnats pel TSJC, el 2020, a 20 mesos d'inhabilitació a càrrec públic. Dos anys després, el novembre de 2022, el Tribunal Suprem va admetre el recurs de cassació de la Simó, en què considera que dos magistrats del TSJC els va faltar imparcialitat a l’hora valorar un darrer recurs de súplica i, després, van formar part del tribunal que els va condemnar, i per això  l’alt tribunal espanyol, va fer repetir el judici. El nou tribunal que jutjarà els exmembres de la Mesa del Parlament són: Fernando Lacaba, que serà president i ponent, Maria Jesús Manzano i Francesc Segura.

En concret, el Suprem es refereix al president del TSJC, Jesús María Barrientos i al magistrat Carlos Ramos, que en el recurs de súplica, del 17 de març de 2017, assumeixen l’acusació de la Fiscalia, a parer de l’alt tribunal espanyol. Detalla que les defenses no qüestionaven el que va aprovar el Parlament la tardor del 2017 ni dels apercebiments del Tribunal Constitucional. El que qüestionaven era que s’hagués vulnerat la seva inviolabilitat parlamentària que a parer del Suprem “s’havia de debatre al judici”, mentre els magistrats del TSJC ja van descartar aquest dret en el recurs, i de si l’ordre del TC va ser prou clara i concreta. Són els dos punts clau que les defenses tornaran a exigir. El judici començarà avui amb l'interrogatori dels acusats; dimecres serà el torn dels testimonis, i dijous, els informes finals de les acusacions i les defenses.

Suport de Junts, ERC i l’ANC

Cap dels exmembres del Parlament es dedica a la política activa. Tots quatre rebran el suport dels grups d’ERC i de Junts x Catalunya, que els acompanyaran fins a l’entrada del Palau de Justícia, així com de la direcció de l’ANC. La delegació de JuntsxCat ha convocat a tres quarts de deu del matí davant del TSJC, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, atendrà els mitjans de comunicació. Pel que fa a ERC, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va ser condemnada pel Tribunal Suprem a 11 anys i sis mesos de presó pel delicte de sedició per les aprovacions de la Mesa, i va estar tancada més de tres anys, també hi serà present en la concentració, així com la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta.

Intervenció de les cambres

En concret, el TSJC va condemnar els quatre membres de la Mesa sobiranista a 1 any i 8 mesos d'inhabilitació i a pagar una multa de 30.000 euros a cada un pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), que va ordenar no actuar ni fer cap acció per impulsar el Referèndum d’Independència de Catalunya. Els membres de la Mesa van permetre la tramitació de les lleis de desconnexió del 2017.

La repetició del judici als quatre membres de la Mesa del Parlament arriba en un moment crític per a la inviolabilitat de les cambres legislatives. El Tribunal Constitucional va fer aturar la tramitació al Congrés dels Diputats de la renovació d’aquest òrgan constitucional, abans de ser aprovat. Una mesura intervencionista que es va criticar a l’Estat espanyol, però que Catalunya pateix des de fa anys.