Les males relacions entre Podemos i la Casa Reial ja són prou conegudes. Aquest cap de setmana, però, s'han accentuat. El motiu: la presència del vicepresident Pablo Iglesias a Bolívia per assistir a la investidura de Luis Arce com a president. Hi va anar acompanyant el rei Felip VI. El tsunami s'ha generat després que unes fonts de La Zarzuela hagin transmès els "problemes protocol·laris" per la presència d'Iglesias, a qui admeten que van intentar vetar sense èxit. Des de la formació morada responen que Iglesias va fer el que havia de fer i que el monarca "no té res a dir" sobre la seva agenda.

Les fonts de La Zarzuela, publicades per El Independiente, critiquen en primer lloc que va crear un "problema de protocol" per viatjar a l'avió de la delegació espanyola, "encara que ell estava convidat a títol personal". Es van veure obligats a acceptar-lo a l'avió, on "es va colar", arriben a dir. No només això, sinó que hi anava amb una agenda d'actes pròpia i "paral·lela", al marge de la delegació, i acompanyat del seu propi fotògraf. Aquestes mateixes fonts subratllen la dificultat d'"encaixar" les agendes i admeten que va haver-hi intents de "vetar-lo" sense èxit.

Però des de la Vicepresidència Segona desmunten aquest relat. En primer lloc, desmenteixen que hi anés "a títol personal". Va ser el president espanyol Pedro Sánchez qui va rebre la invitació el passat 27 d'octubre i qui va proposar a Pablo Iglesias que anés a Bolívia "en el seu lloc", un oferiment que va satisfer al líder de Podemos. Per tant, hi anava en representació de la delegació oficial espanyola, al costat del rei Felip VI i la ministra d'Exteriors Arancha González Laya.

Aquest dimarts el secretari de la Mesa del Congrés i diputat dels comuns, Gerardo Pisarello, s'ha referit a la qüestió. El dirigent d'origen argentí ha carregat contra La Zarzuela, que "no té res a dir" sobre l'agenda del vicepresident segon. Ha subratllat que va ser un "encàrrec específic del president Pedro Sánchez". I ha reblat: "L'actuació del cap de l'Estat està referendada pel poder polític. Per tant, la Zarzuela no té res a dir". El portaveu de Podemos, Pablo Echenique, ha avisat que un fet així, en cas de confirmar-se el que expliquen les fonts, "atemptaria contra la neutralitat de la Casa Reial".