El denominat efecte Illa, que el PSC va impulsar amb la designació com a candidat del ministre de Sanitat, està punxant després de l'acord dels partits independentistes de no fer cap pacte de govern amb ell. Aquest és el parer del segon diari alemany, el Süddeutsche de Munic, un dels referents del món econòmic al país. 

L'anàlisi del gran diari del sud d'Alemanya contradiu les tesis sagrades de la premsa espanyola. "La campanya electoral a Catalunya no es pot separar del conflicte per la independència. L'únic candidat que va despertar l'esperança d'una sortida [al conflicte] ha quedat aïllat pels independentistes" amb el pacte que han signat, explica.

Segons Süddeutsche, l'intent maquinat des de la Moncloa no podrà ser i era una jugada arriscada. "Salvador Illa va apostar fort. Enmig de la pandèmia, el ministre de Sanitat espanyol va deixar el càrrec per fer campanya pels socialistes a la seva Catalunya natal. L'anunci va desencadenar un terratrèmol polític, que els instituts electorals van registrar: les tendències van girar cap amunt el dia que va anunciar la candidatura. Els socialistes pujaven setmana rere setmana. Aquest diumenge podrien aconseguir el seu millor resultat en els darrers 15 anys i, segons enquestes, fins i tot podrien ser el partit més fort. Però és poc probable que Salvador Illa sigui el nou president autonòmic a Barcelona. Les esquerdes que ha deixat la lluita per la independència són massa profundes", afirma.

Süddeutsche

"Sol al cim", titula Süddeutsche, que afirma que "és poc probable" que Illa pugui ser president

"Dimecres a la nit es va saber que tots els partits independentistes han signat un manifest en el qual es neguen a formar una coalició de govern amb el socialista Illa per cap concepte. Aquest acord ha deixat Illa aïllat dos dies abans de les eleccions. Es queda sol al cim", resumeix. L'única esperança és ara només el camp dels indecisos, conclou.

El diari veu darrere de l'operació Illa un intent del president espanyol, Pedro Sánchez, per enterrar la qüestió independentista. "Sánchez no ha enviat el seu company de partit a Barcelona sense motiu: Si arriba a ser president, la comunitat quedarà pacificada des del punt de vista de Madrid. Això seria positiu per a Sánchez, president d'un govern en minoria al qual l'oposició acusa repetidament de fer massa concessions als partits autonòmics bascos i catalans a canvi del seu suport. Els socialistes governen a Madrid gràcies al suport d'ERC. I per tant, què seria més obvi que atrevir-se a treballar junts també a Barcelona?", es pregunta.

Però, segons el rotatiu, si bé la primera part de la campanya va estar monopolitzada per l'efecte Illa, la segona "ha tingut el centre de gravetat" en els possibles pactes de govern, i això també pressiona ara ERC.