Just l’endemà de la conferència del president Carles Puigdemont a Brussel·les, la patronal unionista Empresaris de Catalunya ha organitzat un acte al Parlament Europeu amb la intenció de difondre el missatge que l’independentisme genera maldecaps econòmics i socials. Promocionat per la mateixa entitat com a “rèplica” a l’acte a favor del referèndum, la trobada només ha aconseguit reunir una trentena de persones, ponents i periodistes inclosos, davant les més de 500 persones que ahir van reunir Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva, encara que, segons va difondre la pròpia organització, l’horari de l’acte, a mig matí, havia estat triat per facilitar l’assistència de públic.

L’acte ha estat impulsat per la diputada catalana Teresa Giménez Barbat, que va arribar al Parlament Europeu de la mà de UPyD tot i que actualment s’ha desvinculat d’aquest partit i s’ha apropat a Ciutadans. De manera curiosa, aquesta trobada ha comptat amb l’aixopluc del partit europeu ALDE -Aliança dels Liberals i Demòcrates d’Europa-, precisament el mateix grup que, via l’eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa, va ajudar a la realització de la conferència de Puigdemont.

Tot i l’escassa capacitat de convocatòria, a l’acte hi han assistit els eurodiputats de Ciutadans Javier Nart y Carolina Punset; Santiago Fisas, del PP; i Beatriz Becerra, una altra eurodiputada que, com Giménez Barbat, ha abandonat les files d’UPyD.

Gimenez Barbat ha descartat que l’acte fos una “contraprogramació”, però amb tot considera que els dos actes han permès visualitzar “dues Catalunyes dividides”. Per la seva banda, el president d’Empresaris de Catalunya, Josep Bou, ha titllat de “disbarat” la independència, per les seves “conseqüències negatives per a Catalunya, la resta d’Espanya i la Unió Europea”.

El secret de l’èxit del Barça

Un altre dels ponents, l’advocat Carlos Rivadulla, ha volgut criticar l’independentisme assegurant que “el secret de l’èxit del Barça els darrers anys” és “que juga la lliga espanyola”, una comparació que li ha servit per defensar la conveniència que Catalunya continuï formant part d’Espanya.

Finalment, l’eurodiputat popular Santiago Fisas ha aprofitat l’acte per assegurar que la conferència de Puigdemont a Brussel·les va ser “un tret al peu” per part del president, quan aquest va assegurar que convocaria “un referèndum legal o il·legal”.