El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s'ha espolsat aquest matí sense miraments la proposta del seu company de gabinet, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, que el conseller i secretari general de Junts, Jordi Turull, formi part de la taula de diàleg entre els dos governs. Després de reunir-se amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, al Palau de la Generalitat, Bolaños ha descartat la proposta amb l'argument que "el Govern d'Espanya aposta perquè els membres de la taula de diàleg siguin membres dels governs i aquesta és la posició del Govern espanyol".

També la consellera ha admès en la seva compareixença que "no hi ha cap novetat" amb relació a aquest tema, tot i que, fonts coneixedores del contingut de la reunió, han admès que ha figurat a la trobada i que des de Madrid s'ha atribuït a un error del ministre. Iceta havia defensat aquest matí que Junts participi en la taula de diàleg i ha apuntat que el secretari general del partit seria una persona "absolutament vàlida" per seure-hi com a interlocutor. Junts no forma part de la taula de diàleg perquè va proposar que entre els seus representants hi hagués Jordi Turull i Jordi Sànchez, i des del primer moment el Govern espanyol ha insistit que els membres de la negociació han de formar part dels executius. Això no obstant, el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat els darrers dies crides a Junts perquè s'incorporin a les converses.

Nova reunió

Iceta ha anat més enllà en les seves declaracions d'avui a Rac1 i ha apostat perquè sigui directament Turull qui entri a la negociació, la qual cosa s'ha considerat sense embuts com un error des de la Moncloa i el ministre no ha tingut inconvenient a desmentir públicament. No només això, Iceta també ha assegurat que "seria molt positiu" i "magnífic" que de la reunió de Bolaños i Vilagrà, sortís també la data de la pròxima taula de diàleg. "Convindria donar-li una embranzida", ha argumentat. Tanmateix, tampoc aquest acord ha sortit a la reunió.

Això sí, la trobada ha servit per aprovar un acord metodològic sobre les condicions de la negociació entre els dos partits en què s'inclou la voluntat de celebrar al llarg d'aquest any dues reunions de la taula de diàleg. Aquest fòrum de negociació entre els dos governs per desencallar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya arran del procés independentista no es reuneix des del mes de setembre de l'any passat. De fet, les relacions entre els dos executius van entrar en una fase de congelació a finals d'abril quan es va desvelar l'escàndol de les escoltes a líders independentistes.

La reunió d'avui entre Vilagrà i Bolaños ha servit per aprovar el marc de les converses i fixar divendres vinent, 15 de juliol, com el dia en què s'hauran de trobar els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Tot plegat en el que hauria de ser, segons Vilagrà, el procés de descongelació de les relacions.