Miquel Iceta contradiu el que el seu mateix partit socialista practica. "S'hauria de poder parlar català, jauríem de trobar les maneres", ha afirmat l'actual ministre de Cultura i Esport espanyol en declaracions a Rac1. I ha afegit el com: "Primer hauria de ser al Senat i acabar de perfeccionar el sistema i després avançar. Per aquesta regla de tres, molts que parlem en castellà ho podríem fer en anglès i no és així. Hem de poder, té molt de simbòlic perquè, al cap i a la fi, a Espanya hi ha quatre llengües i totes iguals, una considerada comunica i vehicle de comunicació, però és molt important per a molta gent".

Iceta ha reduït a la simbologia el poder parlar al Senat i ha obert un paral·lelisme amb el dia que la seva àvia va escoltar que el rei parlava en català: "Es va emocionar". L'última polèmica sobre aquest fet la va protagonitzar la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el mes de maig. Mentre debatien una iniciativa del PP per perseguir la immersió lingüística, la socialista catalana va acabar retirant la paraula al diputat cupaire Albert Botran per fer servir el català en la seva breu intervenció. La presidenta de la cambra va prendre la decisió davant les protestes de la dreta i després d'advertir-lo en tres ocasions que havia de continuar en castellà i limitar el català a petites cites. "A ningú se li va obligar mai a parlar en castellà", va ironitzar el portaveu anticapitalista.

Iceta, lluny de Catalunya

Però el ministre de Cultura ha donat uns quants titulars més. D'entrada que, malgrat ser president del PSC, no té cap mena d'intenció en tornar a Catalunya: "No seré candidat per Barcelona, al 100%. No tothom val per tot i jo estic fent una feina que m'apassiona. A més, tenim un candidat que se'n pot sortir i esdevenir ser alcalde. La meva perspectiva no és tornar a fer política, ni en els anys que vindran". Iceta descarta completament fer ombra a Jaume Collboni a les municipals del 2023 a Barcelona i també qualsevol altra derivada lligada a la política catalana. I ironitza: "Els caps de setmana ja vinc per tocar el Mediterrani i veure la mare, res més". D'altra banda, no amaga que està encantant liderant la cartera cultural i esportiva: "Si ja em vaig quedar amb mal gust de boca després de cinc mesos al primer ministeri, ara canviar ni ho penso, tinc una perspectiva llarga malgrat que no depèn de mi, sinó del president Pedro Sánchez i els resultats electorals". Des del gener fins el juliol del 2021, Iceta va ser ministre de Política Territorial i Funció Pública.

"Puigdemont ha de venir i trobar solucions felices"

En altres temes d'actualitat, no s'ha desviat de l'oficialitat del PSOE. D'una banda, es nega a senyalar el president de l'Aragó, Javier Lambán, com el màxim responsable del fracàs de la candidatura conjunta amb Catalunya pels Jocs d'Hivern del 2030: "És lamentable quan fracassen les coses, però al final no s'ha tancat un acord. No soc ningú per dir qui ha fet les coses bé o malament". I en clau de procés, ha donat el receptari del que ha de fer, segons ell, el president Carles Puigdemont. "Primer s'han de presentar davant la justícia i després trobar solucions felices com els indults dels condemnats pel Suprem". 

D'altra banda, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha afirmat que "seria molt positiu" i "magnífic" que de la reunió que mantindran aquest divendres al matí el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a Barcelona també surti la data de la pròxima taula de diàleg. "Convindria donar-li una embranzida". El titular de Cultura ha defensat que hi participi Junts i ha apuntat que el seu secretari general, Jordi Turull, seria una persona "absolutament vàlida" per seure-hi com a interlocutor.